Oudejaarscross (verslag)

Mijn allerlaatste wedstrijd van 2016: de Oudejaarscross in Almelo. Het werd weer een 5 km. Ik merkte wel dat ik met de trainingen bij de atletiekvereniging na de 5 km gezegd heb: Ben ik er al? Naarmate de wedstrijd dichterbij kwam, werd ik iets zenuwachtiger. De training voor deze wedstrijd ging niet heel lekker en naderhand voelde mijn hamstring vervelend aan. Ik dacht bij mezelf: niet nu! De afgelopen maanden ben ik zo hard aan het trainen en dan bij het staartje van 2016 toch een blessure? Even pakten de zorgen me, maar ik moest het eerst gaan masseren voordat ik me zorgen ging maken. Gelukkig merkte ik na een massagebeurt dat mijn hamstring minder gevoelig werd. De dagen ernaar masseerde ik het voor de zekerheid nog even goed. Ik was opgelucht! De dag voor de wedstrijd was de pijn nagenoeg weg, dus ik zou er weer tegenaan gaan.

Toen ik het parcours zag, moest ik mijn streeftijd toch even aanpassen. Ik wilde onder de 4 minuten, maar telde er voor de zekerheid een minuut bij op. Dit was de cross der crosslopen dit jaar (tenminste… voor mij dan!). Er was geen recht stuk te zien. Modderige bospaden, veel hoogteverschillen en je liep kriskras door het bos.

oudejaarscrossTijdens de wedstrijd liep je twee ronden van 2,5 km. De eerste ronde bepalen hoe snel je kunt gaan en waar je tijd kunt winnen; de tweede ronde proberen dat in de praktijk te brengen. Natuurlijk lukt dat niet altijd, want ik start altijd te snel dus dan slaat de vermoeidheid ook toe. Bij de start probeerde ik me iets in te houden, omdat ik wist dat het zwaar ging worden. Ik werd door mijn zus gewaarschuwd voor het weiland. Dat was een drassige bende geworden. Ik liep achter iemand en het modder vloog tegen zijn benen op. Deze keer startte ik ook te snel en dat merkte ik de tweede ronde goed. Er waren geen stukken waar je bij kon komen, want dan kwam de volgende klim er alweer aan. De eerste ronde kwam ik door met een tijd onder de 12 minuten, maar ik merkte dat de tweede ronde zwaar ging worden. Ik keek niet op mijn horloge, want ik was zo druk om ervoor te zorgen dat ik mijn voeten goed plaatste. De tijd maakte me deze keer ook niet veel uit. Een keer ging ik bijna onderuit. Ik gleed uit en maalde met mijn armen in de lucht. Gelukkig bleef ik overeind staan! Het was lastig in te schatten hoe ver de finish nog was, want je moest voor de finish nog een aantal keren een flink stuk omhoog. Pas bij de op één na laatste bocht had ik door dat ik er bijna was, dus ik zette alles in om sneller te lopen. Ook liep er nog een andere vrouw voor me, die ik vlak voor de registratiematten heb in kunnen halen. Maar wat een geweldige wedstrijd! Mijn eindtijd lag rond de 24.20 minuten. Ik ben er dik tevreden mee. Na de finish konden de lopers een goodiebag ophalen met wat koekjes, appelcider, een appel en wat promotie van de organisatie. Heerlijk om het jaar zo af te sluiten! Hopelijk gaat dat volgend jaar ook lukken.

Op oudejaarsdag kijk ik altijd terug naar het afgelopen jaar, maar ik kijk ook vooruit naar wat er gaat komen. Ik besloot dit ook kort te doen over mijn hardloopjaar.

Twenterandrun

Terugblik op 2016

Ik kan niet anders zeggen: 2016 was voor een geweldig hardloopjaar voor mij. Naarmate ik me meer in begon te zetten, werden mijn tijden ook veel beter. Ik was meerdere malen in de top 3 terecht gekomen en ging met een prijsje naar huis. Ook liep ik mooie tijden om dichter bij mijn doel te komen (5 km onder de 20 minuten). Bovendien leerde ik mijn energie doseren en genieten van de lopen, ook al vielen mijn tijden tegen. Ik merkte dat mijn lichaam sterker werd door de trainingen. Natuurlijk moest ik mijn blessure niet vergeten, waarbij ik met ingetapete voet een wedstrijd had gelopen. De wedstrijd ervoor was ik te ver gegaan en daar kwam ik met opeengeklemde kaken over de finish. Ik ging bij een loopgroep, maar stapte snel over naar een atletiekvereniging. Het niveau is erg hoog, maar ik merk per keer dat ik vooruit ga. Ik kijk uit naar de komende trainingen.

Mijn mooiste hardloopherinneringen uit 2016 zijn:

  1. almelo-allee
    Almelo Allee

    Het weekend met de TT-run in Assen en de Twentse Vrouwenloop. Twee wedstrijden in één weekend (ook met een PR die nu nog steeds staat!).

  2. De verrassende uitslagen op twee 10-km wedstrijden (Twenterandrun en Almelo Allee). Ik zei al vaker dat de 10 km niet mijn afstand was (dat begint wel steeds meer te komen), dus ik was geheel verrast dat ik een prijs won. Ik ben er nog erg trots op.
  3. De kennismaking met de langere afstand (voor mij was dat 15 km), die ik nu steeds leuker begin te vinden. Het heeft toch wel iets en dat begin ik steeds meer te waarderen.

 

Vooruitblik 2017

Ik ga mijn best doen om ervoor te zorgen dat 2017 ook een mooi hardloopjaar wordt. Genieten, hard trainen, mooie tijden lopen en hopelijk zonder blessures. Ik heb me al ingeschreven voor een aantal wedstrijden. Wat wil ik graag bereiken of nog gaan doen?

  1. Naast de standaardroutine van hardlopen, krachttraining en hoepelen wil ik graag meer aan yoga doen. Ik merk dat ik stijf ben geworden, dus ik hoop iets soepeler te kunnen worden zonder kracht te verliezen.
  2. Mijn eerste halve marathon (staat gepland voor April) en twee halve marathon (waarschijnlijk December) lopen.
  3. Een Mindfulrun eens proberen. Ik hoor er leuke dingen over en net als met Chirunning ben ik erg benieuwd wat het precies is. Of het in mijn planning past… Dat weet ik nog niet!

 

Lees ook:
Laat een reactie achter

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.