5 tips voor veilig(er) hardlopen

Van de populaire sporten is hardlopen absoluut één van de meest veilige sporten. De kans op botbreuken en kneuzingen is nu eenmaal groter als je kiest voor een sport als voetballen, rugby of fietsen. Bij het hardlopen ongeschonden uit de ‘strijd’ komen is helemaal eenvoudig als je de volgende 5 tips doorleest en in praktijk brengt.

#1: Laat weten wie je bent

Neem tijdens het hardlopen een (kopie) identificatiebewijs mee en laat weten wie er in geval van een ongeval moet worden gewaarschuwd en welke bloedgroep je hebt. Een zogenaamde Safe-ID (met een QR-code die ook informatie over je bloedgroep en andere details bevat) is natuurlijk helemaal goed. Hier lees je meer over de Safe ID

#2: Hardloopverlichting, zorg dat je wordt gezien

Ga er niet vanuit dat mensen jou in het donker kunnen zien lopen. Kortom: zorg voor reflecterende kleding of een reflectievest en draag hardloopverlichting om, bijvoorbeeld, de bovenarm. Hier vind je betaalbare verlichting en vestjes.

#3: Loop aan de juiste kant van de weg

Ik ken persoonlijk niemand, die het lekker vindt om in de rug aangereden te worden 😉 Loop dus als het even kan aan de linkerkant van de weg. Zo zien je het verkeer op je afkomen en doe je makkelijk een stapje opzij als dat nodig is.

#4: Hardloopmuziek mee of toch niet?

Hardlopen met muziek. Ik vind het persoonlijk zo nu en dan erg prettig om gemotiveerd te worden tijdens het hardlopen. Goede muziek kan daarvoor zorg dragen. Nadeel : met oortjes in of een koptelefoon op je hoofd hoor je minder goed wat er om je heen gebeurt. Als je toch wilt lopen met hardloopmuziek, doe dan 1 oortje in of houdt het volume laag.

#5: Goed zicht op de route ?

Heuvelachtig terrein? Let dan extra goed op. Heuvels en dalen maken het veel lastiger voor automobilisten om je tijdig te spotten. Sommige verkeerssituaties zijn gevaarlijker dan andere. Ingangen van parkeerplaatsen (of parkeergarages) bijvoorbeeld, vragen extra oplettendheid.

Lees ook:
Laat een reactie achter

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.