Obstacle Run – kledingadvies

Een Obstacle Run vereist andere kleding

Als je van plan bent om voor de eerste keer aan een Obstacle Run zoals bijvoorbeeld Mud Masters, Strong Viking of de Breakout Run deel te nemen, dan kun je een kledingadvies wel gebruiken.

Ook wij hebben voor wat betreft de kledingkeuze tijdens obstacle runs wel een paar lessen geleerd. Anders dan bij een normale hardloopwedstrijd heb je tijdens een obstacle run behoefte aan specifieke kleding en schoenen.

Katoen – niet doen !

Ik neem aan dat ik niet hoef uit te leggen dat katoenen kleding sowieso een no-go is.  Katoen heeft de eigenschap vocht op te nemen en vast te houden. Een katoenen shirt gaat plakken en tegen je huid schuren. Dat kan de meest vreselijke brandplekken opleveren op soms erg gevoelige plekken. Een katoenen T-shirt wordt bovendien al snel zwaar van het zweet, water en modder.

Water, modder en kou

Tijdens een gemiddelde Obstacle Run kom je over het algemeen een flinke hoeveelheid water en modder tegen. Ook het kruipen en tijgeren is een vast onderdeel, waardoor je knieën en ellebogen kennis maken met zand, modder en stenen.

Obstacle Runners dragen lichte ‘strakke’ kleding en trailschoenen i.v.m. extra profiel

Bij temperaturen onder de ongeveer 12 graden is het warm houden van je bovenlichaam erg belangrijk. Met name de zwem en andere natte en modderonderdelen kunnen de spieren snel doen afkoelen. Sneldrogende compressiekleding is dus een must. Compressiekleding zorgt voor een goede doorbloeding van de spieren, is sneldrogend en je blijft er minder snel mee achter de opstakels hangen.

Tijdens de warme dagen is het koel houden van het lichaam juist belangrijk. Wij zijn zelf gek op de kleding van het merk Under Armour. Zij hebben zich gespecialiseerd in sportkleding die aan alle bovengenoemde eisen voldoet. Hun ‘Coldgear’-kledinglijn dragen wij in de herfst en winter. De ‘Heatgear’-kleding halen we in het voorjaar en de zomer uit de kast.

 

trailschoen obstacle runStevige grip tijdens Obstacle Runs

Als je voor het eerst deelneemt aan een modderige, natte obstacle run, is het verstandig om je goede hardloopschoenen thuis te laten. Die krijgen het namelijk zwaar te verduren door water, modder en tijdens beklimmen van de opstakels. Indien je van plan bent om vaker deel te nemen aan obstacle runs, is de aanschaf van zogenaamde trailschoenen een aanrader. Trailschoenen voeren sneller water af, zijn licht en geven door de aangepast zool meer grip in de modder en op obstakels.

Lees ook: obstacleruntips over techniek / voeding / gear

Meepraten over alles wat met hardlopen te maken heeft? Kom eens langs op Facebook of Instagram!

Lees ook:
Laat een reactie achter

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.