Lopen in de stromende regen


Tips: 
  • download: e-book "hardlopen in 5 stappen"
  • download: hardloop-en fitnessschema's
  • koop: hardloopkleding en accessoires
  • volg ons op instagram & facebook

Ach, wat geeft het, binnen vijf minuten ben je toch nat – Lopen in de stromende regen.

Bevrijdingsdag 2015

In Haarlem, waar ik woon, loopt de halve stad uit voor het jaarlijkse Bevrijdingspop. Ik dus ook.
Maar eerst nog even een rondje hardlopen. Vanwege Bevrijdingspop sla ik vandaag de training bij de KennemerRunners maar even over. Maar er moet wel gelopen worden vind ik. En ik heb me aangemeld bij Hardloop.net als blogger, dus ik moet wel iets hebben om over gaan schrijven….dus, de schoenen aan en gaan!
Het KNMI geeft code Geel af. Maar het is nog super mooi weer. Lekker zonnetje, en best warm. Mijn aanstaande echtgenote Janneke komt van haar hardlooprondje binnen met het advies om maar een hemdje in plaats van een t-shirt aan te trekken. Zo warm is het. Aangezien mijn iPod nog niet helemaal is opgeladen moest ik nog even wachten. En ondertussen zie ik op de Buienradar de regen steeds dichterbij komen.

Eenmaal buiten tijdens de warming-up hield ik het droog en inderdaad warm. En dan de eerste druppels, dat viel nog mee. Eigenlijk best lekker die verkoeling. Maar al snel houdt het op met zachtjes regenen. Het miezeren slaat al snel om in steeds dikkere druppels. Nou ja, dacht ik, binnen 5 minuten ben ik toch wel nat, dan maakt het niets meer uit. Dat doet mij wel weer denken aan die Dam tot Dam loop van 2012… alleen maar stromende regen. Wát een epische tocht was dat.

Klein verschil: bij die Dam tot Dam werd je nog door vrolijk publiek (mét paraplu’s) naar de finish geschreeuwd. Vandaag in Haarlem niemand op straat. In de deuropening van een café waar ik in de -inmiddels gutsende regen- langsloop een aantal mensen die mij aankijken met een blik van ‘die is echt gek geworden’.

Uiteindelijk geef ik de moed op en zoek ook ik een veilig heenkomen in de fietstunnel onder het station. En dan barst het écht los. Slagregens, onweer, echt alles komt naar beneden. En daar zie ik zowaar nog een hardloper dwars door deze natte ellende lopen. Wat een heldin.

Gelukkig duurt het niet lang. Als het noodweer is afgenomen tot lichte regen waag ik het er weer op. honderd meter na mijn schuilplek zie ik dat de loopster van daarnet ook een veilig heenkomen heeft gezocht in een bushokje. Ook voor haar was het iets te veel allemaal. Het was in een keer een stuk kouder. En dat was te merken. Door het stilstaan was ik behoorlijk afgekoeld, en waren mijn benen behoorlijk stijf geworden. En ook de regen was nog niet voorbij. En met de toegenomen wind was dat niet echt comfortabel. En dat was te merken in mijn prestatie. Die nam geloof ik evenredig af met de temperatuur.

Uiteindelijk mijn trainingsrondje behoorlijk ingekort. Het moet wel leuk blijven. Toch?

Tips voor lopen in de regen

Deze tips zijn dingen die ik zelf heb ervaren, dus voor de één zal het anders zijn dan voor de ander…doe er je voordeel mee!

Lange kleding is minder comfortabel dan korte kleding in de regen

Blote armen en benen drogen sneller op dan je shirt of je tight. En lopen met natte kleren is niet echt lekker. Dus als je in korte-kleren-temperaturen loopt, en het dreigt te gaan regenen, trek dan geen lange kleding aan. Daar krijg je alleen maar last van.

Met een thermoshirt krijg je het een stuk minder koud in de regen

Een thermohemd of -shirt houdt de wind op je (natte) huid behoorlijk tegen. Dat loopt veel lekkerder dan alleen een nat shirt waar ook nog de wind op staat.

ga alleen schuilen als het écht noodweer wordt

Regen hoeft geen reden te zijn om niet te gaan lopen. En als je overvallen wordt door een (kort) buitje, probeer dan zo lang mogelik door te lopen. Nat wordt je toch wel, en na vijf minuten merk je daar toch weinig meer van. En schuilen is vaak stilstaan. dáár koel je van af, en dan kun je de rest van je training vaak vergeten. Maar bij écht noodweer: zoek beschutting! Let hierbij ook goed op onweer. Probeer dus schuilen onder bomen te vermijden!

thuisgekomen? meteen kranten in je schoenen!

Stop je schoenen vol met oude kranten. dan drogen ze sneller, blijven ze in vorm, en gaan veel langer mee. Je schoenen krijgen al genoeg te verduren, dus wees er zuinig op!

Lees ook:
Laat een reactie achter

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.