Last van een ‘Runners-block’?

dropping hardlopenLast van een runners-block !

De laatste tijd heb ik last van – wat ik zelf noem- een ‘runners-block’. Een soort writersblock, maar dan anders. De laatste maanden gaat het hardlopen mij niet meer zo makkelijk af als voorheen. Tijdens het lopen denk ik allerlei pijntjes te voelen en die stem in mijn hoofd zegt dat een 10 km training veel te lang is en dat 5 km ook een prima afstand is.

Ik weet het; het zit in mijn hoofd. Naar de oorzaak is het gissen. Misschien vertrouw ik mijn lichaam niet meer na problemen met een spierscheuring in de kuit of komt het door drukte op het werk? Of ben ik gewoon aan variatie toe.

Hoe dan ook, ik kan ook niet zonder het hardlopen. Als ik een halve week niet heb gelopen krijg ik (nog steeds) last van een schuldgevoel. Bovendien blijft het gevoel na het hardlopen een ‘ heerlijk gevoel’.

Druk op de ketel

Over een week of 7 zit er een belangrijke wedstrijd aan te komen. Eind september ga ik samen met duizenden andere gekken van start bij de Mudrace. Wat mij betreft een fantastische mix van hardlopen en kracht over een afstand van 18 km. De druk om fit te worden doet mij eerlijk gezegd wel goed. Kennelijk heb ik die druk nodig om echt aan de bak te gaan. Vandaag ben ik begonnen met het aanbrengen van variatie in mijn hardlooptraining.

 ‘Ik kan die rondjes wel dromen’ en andere tips.

Ik laat me niet kennen. Met de wilskracht en doorzettingsvermogen zit het wel goed. Ik probeer het plezier in hardlopen weer terug te brengen door dingen anders te doen en daarmee de ‘runners-block’ te verdrijven. Hier volgen een paar dingen die voor mij goed werken.

 • Ik was altijd bezig met mijn gemiddelde tijd per km. Nu laat ik dat voorlopig los en probeer ik gewoon op gevoel te lopen
 • Ik loop in het weekend nu vaker ‘s-morgensvroeg. Ik laat het uitslapen even voor wat het is. Vroeg hardlopen geeft mij nu energie voor de hele dag
 • Ik ken de meeste rondjes hier in de omgeving nu wel. Vanmorgen heb ik mij door mijn vrouw laten droppen in een dorp verderop. Voordelen: een nieuwe schitterende omgeving met verrassende nieuwe obstakels in de vormen van trappen en bruggen.

Heb jij last of last gehad van een ‘runners-block’  Deel je ervaringen hieronder.

Lees ook:
2 reacties
 1. Jacqueline zegt

  Ook ik heb een runners-block. Dat woord had ik zelf bedacht om mijn gevoel duidelijk te maken. Ik wist niet of het woord bestond en al google-end kwam ik bij je artikel terecht. Mijn runners-block is iets anders dan die van jou:
  Ik loop nog niet zo lang hard (nouja, hard); sinds april. Maar het virus had mij direct behoorlijk te pakken. Om medische redenen contact opgenomen met de specialist en die gaf toestemming voor het hardlopen, mits ik 5 km als de max zou zien.
  Nou, die 5 km is voorlopig nog uitdagend genoeg.
  Ik loop 3 keer in de week; elke keer een ander rondje. En af-en-toe loop ik mee met een leuk run voor extra stimulans en motivatie. De ervaring was al snel dat ik de week na de run moeite had met de draad op te pakken, maar beginnend met een klein rondje kwam het trainingsritme er als snel weer in.
  Tot de laatste run, begin november. Het lukt me maar niet om de schoenen weer aan te doen. En ik miste het lopen niet eens (een heel vreemd gevoel). Ik vermoed dat ik in mijn enthousiasme over mijn nieuwe passie, mijn grenzen te ver overschreden heb. En nu word ik dus teruggefloten.
  Mijn plan: vandaag ga is weer beginnen met hardlopen. Weer het hardloop-trainingsschema op mijn MP3 gezet en begin rustig aan bij week 3. Ook voorlopig even maar 2x per week. En nu maar afwachten of het helpt, hihihi!!

 2. Arjan de Vreede zegt

  bedankt voor je reactie Jacqueline! Wat fijn dat je weer begint. Laat nog eens weten hoe het gaat. Veel succes !!

Laat een reactie achter

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.