Ken je deze hardlooptermen?


Tips: 
  • download: e-book "hardlopen in 5 stappen"
  • download: hardloop-en fitnessschema's
  • koop: hardloopkleding en accessoires
  • volg ons op instagram & facebook

Net begonnen met hardlopen? Dan hoor je ongetwijfeld termen voorbij komen, waar je het bestaan niet van kent. Pronatie, watte? Taperen, huh? Hardlopers onder elkaar praten over hun sport in een eigen taal. Kun je het nog niet helemaal volgen? No worries. Hierbij vast een guide voor een aantal veelgebruikte hardlooptermen.

Demping
Veel demping, weinig demping, als hardlopers het over schoenen hebben gaat het vaak over de demping van de schoen. Dat is de mate waarin de schoen jouw schok – van je voet op de grond – opvangt. Een schoen met veel demping geeft veel ondersteuning en heeft doorgaans een dikkere zool. Een schoen met weinig demping is meer geschikt voor natural running en geeft dus juist veel gevoel met de grond. Welke schoen bij jou past heeft te maken met jouw loopstijl, voetlanding en persoonlijke voorkeur.

Voetlanding
Voetlanding is de manier waarop jij met je voet het eerst de grond raakt tijdens een stap. In het hardlopen heb je ‘haklanders’, ‘middenvoetlanders’ en ‘voorvoetlanders’. Het ene onderzoek over dat een voorvoetlanding ‘de beste manier is’ is nog niet uit of het andere onderzoek spreekt het alweer tegen. Hoe dan ook lijkt vooralsnog het landen op je voor- of middenvoet het meest gunstig, zowel qua effectiviteit als qua blessures. Ben je aangesloten bij een beginnersclubje? Kijk dan niet gek op als de trainer roept dat je meer op je voorvoet moet landen. Probeer het zelf maar eens uit!

Pronatie
De manier waarop je voet naar binnen draait tijdens het lopen noemen we pronatie. Pronatie wordt vaak als iets ‘slechts’ bestempeld, maar hoort juist bij de natuurlijke beweging van je enkelgewricht. Zonder pronatie zou je onderbeen de schok niet goed kunnen opvangen. Te veel of te weinig pronatie kan wel leiden tot problemen, ofwel blessures. Met de juiste hardloopschoenen en veel aandacht voor je techniek kun je dit voorkomen. Sommige mensen proneren meer, dat is overpronatie. De landing gebeurt dan te veel op de binnenkant van de voet wat leidt tot extra belasting op de binnenkant van je voet, enkel, knie en heup. Dit kan tot blessures leiden. Met speciale anti-pronatieschoenen kun je dit voorkomen. Anderen proneren minder, dat is onderpronatie, ofwel supinatie. In dat geval land je vrij ver op de buitenzijde van je voet waardoor je de schok minder goed kunt opvangen. Dan heb je baat bij pronatieschoenen. Proneer je precies genoeg dan ben je een neutrale loper en heb je ook aan neutrale schoenen een prima paar. Bij een gespecialiseerde hardloopwinkel kunnen ze jouw looptechniek bekijken en je adviseren over de juiste schoen voor jou!

Interval
In het begin zul je nog niet veel intervallen. Hoewel het starten met een programma van bijvoorbeeld Evy of Renate Wennemars eigenlijk ook een intervaltraining is. In intervaltraining varieer je met snelheden. Je loopt dan bepaalde stukken op een hoger tempo en je wisselt af met stukken ‘actief herstel’: dribbelen of wandelen om te herstellen en weer de volgende interval aan te kunnen. Wanneer je eenmaal gemakkelijk een half uur achter elkaar op één tempo kunt lopen, kun je beginnen met intervallen. Intervaltrainingen helpen je vooral om uiteindelijk sneller te worden, dus zijn onmisbaar in een serieus hardloopschema. Vraag een hardlooptrainer om advies als je met intervaltrainingen wilt beginnen!

Fartlek
Wat? Fartlek betekent eigenlijk ‘vaartspel’ en is een trainingsmethode die bedacht is in Zweden. Het woord spel geeft eigenlijk al aan waar het om gaat bij fartlek: spelenderwijs trainen en spelen met snelheid, afstanden, ondergronden, hoogtes en wat je maar kunt bedenken. Je speelt met je snelheid door stukken in verschillende tempo’s te lopen, hop het gras in en even die heuvel op sprinten, rustig eraf en dan hupsa in hoog tempo tot aan dat volgende verkeersbord. Herstellen weer in een dribbel. Ze je die boom daar? Daar gaan we weer, tempo! Fartlek is leuk om te doen in een groepje, of met je vaste loopmaatje. Om en om maak je de dienst uit en bedenk je ter plekke wat te doen. Zo kun je lekker vrij bewegen, zonder klok, zonder schema voor die dag. Big fun!

Loopscholing
Word je eenmaal een serieuzere loper, dan kun je er eigenlijk niet meer omheen: loopscholing. Specifieke oefeningen om je coördinatie en hardlooptechniek te verbeteren. Tripping, skipping, knieheffen, kruisloop, hakken-billen, de meest ingewikkelde oefeningen komen voorbij als je eenmaal aan de loopscholing bent. En hoewel van de meeste lopers niet het favo onderdeel van de training, je wordt er aanzienlijk beter en sneller van. Je versterkt je spieren en traint je hersenen om zo je coördinatie te verbeteren.

Taperen
Wel eens van gehoord? Taperen is de manier om ervoor te zorgen dat je kunt pieken, dat je op het juiste moment de beste prestatie kunt neerzetten. Door uit te rusten in de laatste periode naar je wedstrijd wordt er een optimale balans gecreëerd. Je bent goed getraind én staat toch uitgerust aan de start, waardoor je een topprestatie kunt leveren. Ga je eenmaal wedstrijden lopen en op PR’s jagen? Dan ga je vast ook een taperen!

Runner’s high
Misschien wel de leukste term in de hardlopersvocabulaire. Lopers praten er niet echt over. Wel schrijven ze erover. In blogs en artikelen. Het is iets dat iedere loper wil ervaren, maar je meestal pas ervaart als je al langer loopt. Volhouden is dus de truc om de runner’s high te ervaren! De meeste lopers omschrijven het als een intens gevoel van euforie. De ‘high’ slaat op het vergelijkbare gevoel dat je kunt krijgen van drugs. Sommige lopers noemen het een intens gevoel van geluk is, terwijl anderen ervan moeten huilen. Wetenschappers zijn er inmiddels over uit! Er is een biochemische uitleg: de inspanning leidt tot het vrijkomen van endorfine en dat leidt weer tot gemoedsveranderingen en het gelukzalige gevoel dat lopers beschrijven. Eenmaal ervaren hoef je het aan andere hardlopers niet uit te leggen: die weten precies wat je bedoelt!

Bron Glowmagazine
Lees ook:
Laat een reactie achter

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.