Halve Marathon van Zwolle

Zo voorlopig de laatst geplande halve marathon van dit seizoen. Dit keer in Zwolle, eigenlijk een beetje mijn home town. Hier op de HAVO gezeten en veel geweest als tiener en ook 6 jaar lang tijdens mijn studie een bijbaantje gehad.

Vorig jaar had ik hier ook gelopen en de route was ongewijzigd dus die kende ik. Verder stond m’n zusje en vader ergens langs de route om mij aan te moedigen. Door mijn knieproblemen had ik wat minder getraind de laatste weken maar wel wat meer krachtoefeningen gedaan. Maandagochtend bij de fysio langs geweest die mijn hamstring heeft zitten pesten a.k.a. los maken  zoals ze dat zelf zo mooi noemen, woensdag nog 10km gelopen en daarna zou ik klaar zijn voor de halve en voor de zekerheid toch ook vrijdag voordat ik Pilates les had nog 45 min sessie geboekt bij de sportmasseur.

zwolle-halve-marathon-kaartMijn vader had mij ondertussen bij de start afgezet en hier even staan kijken hoe 4500 mensen van start gingen bij de 4EM. Ik had toch geen andere optie 😉 want de weg oversteken kon toch niet. Gaaf om te deze stroom mensen in een sliert voorbij zien te komen. Daarna omkleden, naar de wc en tas weg brengen en vervolgens weer helemaal terug naar het startvak. Waarom de mensen uit het eerste startvak hun spullen naar het laatste busje moesten brengen blijft een vraag, want ook na afloop stond deze helemaal achteraan. Ik snapte de logica hier niet van.

Toen ik naar het startvak van de wedstrijdlopers liep zei een aardige meneer nog dat ik ook helemaal vooraan mocht starten samen met de supersnelle dames. Want de dames hadden een streepje voor bij deze halve marathon en mochten 7 min eerder starten dan de rest. Alleen durfde ik dat niet en ben veilig achter een groepje mannen gaan staan want zo snel ben ik nou ook weer niet en zo zou ik snel worden ingehaald door de snellere recreanten.

De eerste km vloog ik over het parkoers, liep lekker achter de meute aan, wel aan de drukke kant (was ik nu maar wel met die snelle dames mee gegaan ;-)). Liep netjes rechts en toch proberen mensen dan aan die kant in te halen, dat begrijp ik nog steeds niet… Gelukkig zeiden de meesten sorry als ze mij raakten. Na een kilometertje of 3 begon ik een van de diepe kuitspieren te voelen. Niet echt pijn, maar echt lekker lopen deed het niet, dus ik ging steeds een beetje langzamer. Na km 10 liep ik al boven de 6 min/km, ik had het gevoel dat iemand heel hard in mijn kuitspier aan het knijpen was en dit gevoel had enige weken geleden ook maar dat was na de training ook weer weg. Ik probeerde nog een iets andere looptechniek, hierdoor deed het wel minder pijn, maar omdat ik het niet echt gewend ben, ook niet heel relaxt.
Langs het parkoers was het wel echt genieten, er stonden 32 podia langs de route en dus ook veel mensen. Je werd veel aangemoedigd en dat had ik ook echt nodig. Na het 2e rondje dacht ik aan uitstappen maar toen bedacht ik, ik loop al ruim 15 km met pijn, die laatste 6 km moet ook nog wel lukken, want mijn hartslag was wel oke door het lage tempo en was ook niet echt moe of zo. Of het uiteindelijk verstandig was weet ik ook niet, daar komen we later wel achter.

halve marathon ZwolleOp 18 km was ik er toch wel een beetje klaar mee en toen stond daar m’n zusje bij de waterpost, hier ging even wandelend water drinken kreeg nog even wat aanmoedigingen en ik kreeg te horen dat ik moest doorlopen (van je familie moet je het maar hebben ;-)) en eigenlijk wilde ik niet meer. Na onderweg nog wat wandelende mensen aangespoord om toch vooral wel te blijven lopen kreeg ik het toch nog voor elkaar om de laatste halve km te versnellen en kreeg ik op 100 m van de finish een plantje in mijn handen gedrukt omdat er geen bloemen meer te krijgen waren. Het idee was iig leuk :).

Uiteindelijk gefinisht in 2:07:06 alleen mijn horloge had wel 400 m meer gemeten dan de organisatie en ik hoorde hier meer mensen over.
halve-marathon-zwolle-medaille
Waarom ik last van de diepe kuitspieren kreeg weet ik niet, misschien toch mijn schoenen te veel versleten, ze zijn nu een jaar oud en dit was al halve marathon nr 5 die ik erop liep. Ik had ook liever op mijn nieuwe schoenen gelopen, maar daar had ik pas 2x op getraind en dat durfde ik dus niet aan.

Lees ook:
Laat een reactie achter

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.