De GPS tracker: voortdurend in beweging
Een jaar of tien geleden was het nog ondenkbaar, maar tegenwoordig is het heel gewoon: hardlopen met een activity tracker. Het is een ideaal apparaat dat precies meet hoeveel stappen je loopt, hoeveel afstand je aflegt en vaak ook nog hoe je hartslag wel of niet alle kanten op vliegt. Een ideaal instrument dus voor iedereen die hardlopen serieus neemt en inzicht wil krijgen in zijn of haar voortgang op sportgebied. Vooral voor mensen die zichzelf graag targets stellen is een GPS tracker, zoals de activity tracker ook wel wordt genoemd, een bijna onmisbaar attribuut geworden.
Vragen
Met regelmaat zie je een tracker verwerkt in een horlogemontuur. Maar hoe werkt zo`n GPS tracker horloge nu eigenlijk. En wat zijn de voor- en nadelen van het gebruik van een activity tracker ten opzichte van andere opties die ongeveer hetzelfde doen? Denk hierbij bijvoorbeeld aan apps die je op je smartphone kunt installeren of aan een sporthorloge. Een dergelijke vergelijking is dan ook handig voor mensen die erover na zitten te denken om een activity tracker of een vergelijkbaar ander apparaat te kopen als hulp bij het hardlopen. Een beetje goede GPS tracker of sporthorloge kost een boel geld en dan wil je natuurlijk wel dat je iets koopt dat je ook echt nodig hebt.
Hoe werkt een GPS tracker?
Om te beginnen is het belangrijk hoe een activity tracker werkt. Dat is eigenlijk vrij simpel. Meestal gaat het om een soort van GPS tracker horloge of armband die je om je pols kunt doen bij het hardlopen. Dat heeft twee redenen. Ten eerste is dat een makkelijke positie waarbij je de voorgeschotelde informatie snel kunt aflezen terwijl je gewoon door kunt rennen of lopen. De tweede reden is dat veel activity trackers ook je hartslag kunnen aflezen. Dat doen ze aan de hand van je polsslag. In de GPS tracker zit daarvoor een sensor ingebouwd. GPS zorgt ervoor dat je precies kunt zien hoeveel afstand je hebt afgelegd en welke route je hebt gevolgd. Hoe beter de ingebouwde GPS werkt, hoe correcter de informatie. Vaak heeft een GPS namelijk een kleine foutmarge.
GPS
GPS zelf werkt op basis van satellieten. Ieder GPS apparaat, waaronder ook je smartphone, maakt contact met op zijn minst drie satellieten. Door middel van een driehoeksmeting kun je dan op de centimeter precies bepalen waar je bent en hoe snel je beweegt. Zonder GPS verbinding is de GPS tracker dan ook waardeloos.
Slaapkwaliteit meten met je GPS tracker
Verder kun je met een GPS tracker nog een aantal interessante dingen meten. Je kunt hem bijvoorbeeld ook gebruiken om je slaapkwaliteit te meten. In dat geval hou je hem gewoon om in bed en kun je de volgende ochtend bekijken hoeveel je hebt bewogen in je slaap. Meestal geldt: hoe meer je hebt rondgedold in je bed, des te minder je tot rust bent gekomen. Onrustig slapen leidt er vervolgens weer toe dat je niet fit aan de slag kunt. Heb je dat regelmatig, dan moet je meestal zorgen dat je voor het slapen gaan wat rustiger aan doet en zoveel mogelijk probeert te ontspannen. Daarbij kan een GPS tracker natuurlijk niet helpen, maar hij laat wel zien wanneer je ontspanningsoefeningen effect hebben.
Traptreden meten
Een laatste interessante feature van de GPS tracker is het meten van het aantal traptreden dat je hebt beklommen. Zo’n trappenchallenge is een leuk alternatief om je conditie op pijl te houden, zeker in de winter als het buiten koud is. De GPS tracker kan behalve het aantal treden ook aangeven hoeveel energie je daarmee hebt verbrand.
De app
Een activity tracker kan niet zonder zijn digitale vriend, de smartphone. Bij vrijwel iedere GPS tracker hoort een bijpassende app waarop je de resultaten kunt aflezen. Bij meer ontwikkelde, en daardoor duurdere, GPS trackers kun je ook op het eigen scherm de resultaten aflezen, maar meestal gebeurt dit met een app. Hier kun je bovendien onder meer je geschiedenis bijhouden, doelen stellen voor jezelf en een agenda beheren waar dit in vermeld staat. Zo kun je bijvoorbeeld als doel stellen dat je op maandag zeker tien kilometer wilt lopen, op dinsdag acht en op woensdag twaalf. Aan de hand van dit schema kun vervolgens weer bepalen hoeveel energie je wilt verbranden per week. Ideaal voor mensen die graag af willen vallen.
De beste combinatie vinden
Soms is het wel lastig dat bepaalde apps alleen werken met de GPS trackers van hetzelfde merk. Gelukkig zijn er ook genoeg onafhankelijke apps die werken met vrijwel alle apparaten, maar deze bieden niet altijd dezelfde opties. Bij het kopen van een GPS tracker is het dan ook belangrijk om beide kanten, dus zowel de tracker als de app, goed te checken. Je wilt immers liever niet een prachtige GPS tracker hebben, zonder fatsoenlijk programma om hem te kunnen beheren.
Onafhankelijke apps
Aangezien een smartphone zelf ook sensoren heeft, heb je ook apps die onafhankelijk op je telefoon werken en ook een aantal van de functies van de GPS tracker kunnen overnemen. Bijvoorbeeld het meten van de gelopen afstand. Dit kan een goedkoop alternatief zijn voor een afzonderlijke GPS tracker. Voordat je aan een GPS tracker begint, is het wellicht leuk en handig om een dergelijke app eens uit te proberen. Dan kom je er vanzelf achter of je het gebruik daarvan op prijs stelt en als aanvullend beschouwd. Een echte GPS tracker werkt vrijwel altijd beter, nauwkeuriger en biedt meer opties dan een smartphone app.
Sporthorloge
Een ander alternatief is het gebruik van een sporthorloge. Eigenlijk doen deze op veel gebieden hetzelfde als een activity tracker, maar dan nog wat uitgebreider. Een sporthorloge bevat ook GPS, aangevuld met een aantal sensoren. Zo is er vaak een footpod, deze legt je loopsnelheid nauwkeurig vast. Een cadanssensor is bedoeld voor als je fietsen of wielrennen gaat. Deze legt daarbij je trapsnelheid vast. Natuurlijk is er ook een hartslagsensor en soms ook een temperatuursensor. Deze kan de stijging van je lichaamstemperatuur vastleggen tijdens het sporten.
Kopen
Een sporthorloge is vooral aan te bevelen als je echt veel hardloopt dan wel een andere sport beoefent en de resultaten daarvan zo goed mogelijk wilt vastleggen. Een GPS tracker zit ergens tussen een smartphone app en een sporthorloge in. Zowel wat prijs betreft als prestaties. GPS trackers zijn in veel sportwinkels te verkrijgen of online te bestellen via websites.