Een nieuwe hardloopschoen: Kalenji Kiprun SD

  • Eerste hulp bij hardlopen: Hoe kies ik de juiste hardloopsokken; wat is echt belangrijk? meer info


Mensen zijn over het algemeen toch behoorlijk eigenaardige wezens. Wij houden van traditie, mijden verandering, doen aan bijgeloof en we redeneren op basis van wat we weten en hebben beleefd. Sporters zijn daar niet anders in.
Oud en vertrouwd

Ik heb heel lang gevoetbald met een klassiek model, de Adidas Kaiser 5. Omdat ze zo goed voelden. Omdat ik niet zoveel blaren kreeg. Alleen op de plekken waar al eelt zat. Omdat ik niet beter wist. Want toen ik voor mijn verjaardag een stel hippe, nieuwe voetbalschoenen kreeg bleken mijn oude kloffies helemaal niet zo comfortabel. Mijn nieuwe voetbalschoenen waren lichtgewichten en het voelde alsof ik vloog. Bovendien helemaal geen blaren!

Ik ben nu een paar jaar hardloper en bij hardlopers werkt het precies hetzelfde. Er zijn een aantal merken die de dienst uit maken. Niet alleen commercieel, maar ook in de hoofden van al die hardlopers. Dit is op basis van ervaringen met deze schoenen. Op basis van doorvertellen. En uiteraard ook op basis van marketing. Want die merken moeten natuurlijk wel in de hoofden van al die hardlopers blijven.

De keuze

Mijn eerste hardloopschoenen zijn Asics Patriot 7. Deze hardloopschoenen zijn nu bijna af. Ze zijn versleten, van buiten en vooral van binnen. Nu stond ik voor de keuze. Ga ik voor een merk wat ik ken? Merken die grote hardloopevenementen sponsoren. Merken met hardloopschoenen die zomaar 150 euro zouden kunnen kosten. Of ga ik voor een relatief onbekend merk? Een goedkoper ‘huismerk’. De vraag is of een goedkopere schoen dezelfde kwaliteit kan leveren.

De kracht van Kalenji

Bij veel hardlopers heerst de gedachte dat een ‘huismerk’ als Kalenji in het rijtje thuishoort van hardloopschoenen die je bij de Bristol, Lidl, Primark of Action kan halen. Het soort schoenen waar je maar een maand op kan hardlopen, omdat ofwel de schoenen versleten zijn of de voeten. Ook ik had tot voor kort mijn bedenkingen bij dit Franse merk. Maar toen ik mij ging verdiepen, kwam ik er achter dat er een hele wetenschap achter de hardloopschoenen van Kalenji zit.

Deze innovaties en technologieën werden al opgemerkt en duidelijk omschreven door Runnersworld. Door deze technologie is de schoen voor elke hardloper geschikt, welke voetafrol de hardloper ook heeft. Door een concept van Kalenji (K-Only) dat geen onderscheid maakt tussen overpronerende of neutrale lopers is op basis van onderzoek bewezen dat blessures kunnen worden voorkomen met deze hardloopschoen. Naast het concept K-Only heeft Kalenji ook het exclusieve concept K-Ring. Een ringvormige schokdemping bij de hiel. De holte in het midden zorgt voor verspreiding van de schokgolf bij de landing. Allemaal zeer interessant en veelbelovend. Maar alleen met de schoenen aan kan ik een oordeel geven.

De test

Net als met mijn voetbalschoenen sprong ik nu in het diepe en ging ik voor iets anders. Een ander merk en niet de veilige keuze. En net als bij de voetbalschoenen bleek het een goede keuze te zijn.

Wat meteen opvalt bij de eerste keer lopen is de ‘vering’. Deze is niet op de hak te voelen, maar in het midden van mijn voet. Het went snel en voelt heel natuurlijk aan. Zacht, maar toch ‘spring’ ik meteen weer terug zodra mijn voet landt. Het geeft het gevoel alsof ik boven de weg vlieg. Deze Kiprun SD (short-distance) is, anders dan de LD (long-distance), ontworpen voor hardlopers met een voorvoetlanding. Dit merk ik inderdaad een beetje tijdens het hardlopen, maar het stoort geen moment. Ik heb hier ook geen last van tijdens of na het hardlopen. Op een natuurlijke manier land ik meer met mijn voorvoet, waarschijnlijk dat ik daarom ook die ‘vliegervaring’ krijg. Ze voelen hierdoor ook snel en licht. Terwijl ze niet specifiek lichter zijn. Na een paar keer hardlopen heb ik nog geen last van blaren. Ook de spierpijn, of andere ongemakken vanwege mijn andere voetlanding, blijven uit. Ze zitten gewoon lekker. Het liefst doe ik ze de hele dag aan!

Als ik die laatste keer ga hardlopen, valt mij nog iets op. Ergens in een parkje over een stukje asfalt hoor ik niets. Helemaal niets. Slechts een heel zacht klapje. Die klapjes zijn mijn schoenen die het asfalt raken. Bij mijn vorige schoenen waren dit flinke klappen. Een opvallend groot verschil (met gewone schoenen ontstaat een luid applaus; erg bemoedigend, maar een aanslag op je voeten). Het verschil maakt duidelijk hoe lichtvoetig je loopt met deze hardloopschoenen.

Kan een goedkopere schoen dezelfde kwaliteit leveren als een ‘hoogwaardige’ hardloopschoen met een hoogwaardige prijs? Ik denk het wel. Voor nog geen 70 euro heb je hardloopschoenen van Kalenji die van goede kwaliteit zijn en heerlijk zitten. Ik kijk nu al uit naar de volgende hardloopwedstrijd. Met deze schoenen zal ik zeker snel zijn. Bovendien, ze zien er flitsend en mooi uit. Dus mocht je in de buurt zijn en iemand zien vliegen over het asfalt. Juist ja, dat was ik. Bekijk hier het gehele assortiment Kalenji Hardloopschoenen»

Bekijk de onderstaande video  en leer wat deze schoen heeft te bieden.

Lees ook:

Laat een reactie achter

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.