De halve van Texel; het was nog nooit zo mooi om laatste te worden.

Ongeveer een jaar geleden besloot ik om me te gaan inschrijven voor een halve marathon. Het lopen ging steeds lekkerder en ik was toe aan een leuke uitdaging.

Op 1 februari 2018 om 00:00 uur was het zover; manlief (die loopt ook, ietsje langer en beter dan ik) en ik zaten beiden klaar achter een schermpje om ons in te schrijven voor de halve van Texel, bootstart (er is ook een start vanaf het eiland bij de boot).

De startbewijzen voor de halve met bootstart waren in 207 seconden uitverkocht! Maar wij hadden ze, twee maal een startbewijs!

De keuze voor de halve van Texel kwam niet zo maar uit de lucht vallen. Ik ben geboren en getogen op Texel en hoewel ik er al jaren niet meer woon (mijn ouders gelukkig nog wel) voelt het nog steeds als thuis. De run voert je ook over een prachtig stuk Texel, waarbij je door bossen, duinen en over strand loopt om vervolgens te finishen in het gezellige centrum van Den Burg. He, wie wil dat nou niet!

De startbewijzen waren geregeld, nu de conditie nog..

Dat ging eigenlijk steeds beter. Gewoon geregeld blijven lopen en inschrijven voor nog wat leuke runs maakten dat ik van 5 kilometer toch al steeds makkelijker verder kon.  Ik ga niet erg hard, maar ik kan wel lekker blijven doorlopen.

Op 30 september 2018 was het zo ver, de halve van Texel.  En met mijn motto: “gewoon gestaag doorlopen, dan kom je vanzelf bij de finish”, was ik niet eens zenuwachtig. Totdat ik er 1 dag voor de run achter kwam dat er een tijdslimiet van 2,5 uur gold. Ai, dat zou wel eens lastig kunnen worden. In het tempo waarop ik meestal loop, zou ik er zeker 2 uur en 45 minuten over doen. En ingehaald worden door de bezemwagen is toch wel een beetje een dingetje. Ik wilde de run toch liever uitlopen en het fijnste is dat dat ook gebeurt voordat de wegen zijn vrijgegeven en de finish is opgeruimd.. Tja, zat ik een beetje over in. Maar goed, ik zou wel zien.

Starten vanaf de boot

De bootstart is vanaf de veerboot die vertrekt in Den Helder en aanmeert in ’t Horntje op Texel.  Wij waren al op Texel en zijn dus eerst op de boot naar Den Helder gestapt (met vele andere lopers) om vervolgens ook weer terug te varen.

Vanaf Den Helder terug begint het bovenste autodek vol te lopen met hardlopers. De sfeer is fantastisch en iedereen wacht op het moment dat de boot aanmeert en de laadklep open gaat waarna de scheepshoorn het startsignaal aangeeft. Geweldige start om op deze manier het eiland op te lopen.

Ik probeerde lekker door te lopen in de hoop dat ik wat minuten zou kunnen inhalen. De eerste 4 kilometer gingen eigenlijk niet zo best, toch te snel gestart, dus even op adem komen. Daarna ging het eigenlijk best goed. Het weer was heerlijk en de omgeving prachtig. Lopen over het strand was heerlijk, de duinopgang daarna killing. Ik probeerde de tijd in de gaten te houden op mijn vrij nieuwe sportwatch. Helaas kwam ik er achter dat het schermpje vrij lastig te lezen is als er zon op schijnt.. “Laat het los”, dacht ik, “gewoon lekker blijven lopen.”

Mam, Mam!

Finish Halve van TexelIk was nog steeds lekker aan het lopen toen ik Den Burg in liep en alweer wat mensen zag staan aanmoedigen. Opeens hoorde ik: “mam, mam!”  Zoonlief Sam stond langs de weg! “Ha, lieverd”, riep ik nog. Ik zag zijn mond bewegen en even later drong het tot me door wat hij riep: “Maaaam, jeee heeebt nooog éééén miinuuuut…”  Ik wist waar ik was. Nog één bocht en dan was de finish in zicht. Versnellen, alles geven wat ik nog had en ik vloog die laatste bocht door (voor mijn gevoel in ieder geval..). Ik hoorde door de luidspreker: “daar komt de allerlaatste officiële finisher, het is een vrouw (dat klopt), het is Liesbeth Veth uit Nijkerk!”

 

Juichend ging ik over de finish heen. Ik was de laatste officiële finisher binnen de tijdslimiet. Dat had ik toch maar gedaan!

Ik was zo hysterisch blij, het was nog nooit zo fantastisch mooi geweest om laatste te worden.

Interview na de finishEn daar stonden mijn kinderen, mijn man (die al een half uur eerder was gefinisht) en mijn ouders.Maar eerst dook de pers vanzelfsprekend op mij af. De laatste officiële finisher, dat is niet niks, die moet geïnterviewd worden.

Een hele mooie ervaring dus en de hopelijk de eerste halve marathon in een reeks van velen.

 

Tip: Voor wie ook de halve van Texel eens wil meemaken; op 1 februari 2019 om 00:00 uur start de inschrijving. Zorg dat je er op tijd klaar voor zit…

Lees ook:
Laat een reactie achter

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.