Breek je spieren af door hardlopen?

De vraag in de titel wordt vaak gesteld. De reden: veel hardlopers zijn ook regelmatig in de sportschool te vinden, maar even zo vaak zie je fitnessliefhebbers op een loopband en buiten hardlopen.  Van veel hardlopers horen we terug dat ze naar de gewichten grijpen ter afwisseling en omdat ze graag meer trainen dat hun benen en uithoudingsvermogen. Mensen die thuis of op een sportschool aan fitness doen gebruiken het hardlopen om hun conditie op peil te houden.

In dit onderzoek doen we onderzoek naar de hardnekkige fabels en kijken we naar het perspectief van de hardloper en die van de fitnessliefhebber.

Fabel 1: Hardlopers verbanden veel calorieën, daardoor verlies je spiermassa

Om je spieren te laten groeien heb je een calorieoverschot nodig. Een calorieoverschot in combinatie met krachttraining zorgt voor spiergroei. Hoeveel calorieën je nodig hebt om aan te komen of juist af te vallen kun je overigens zelf eenvoudig berekenen. Dat betekent dus dat, wanneer je spiergroei wil creëren en hardloopt, je rekening moet houden met het effect van hardlopen op de caloriebehoefte.  Met hardlopen verbrand je extra calorieën. Gemiddeld verband je 62 calorieën per kilometer tijdens het hardlopen. Omgerekend houd in dat met 30 minuten hardlopen 200-500 calorieën worden verbrand. Zolang je hardlopen en fitnessen combineert EN de met hardlopen verbrande calorieën weer aanvult is er niets aan de hand. Een bord Brinta of wat kwark met muesli vult de ‘verloren’ calorieën direct weer aan. Je bouwt op deze manier aan een topconditie en een fit lijf!!!

Een voorbeeld van een categorie hardlopers die krachttraining aan hun trainingen toevoegen zijn militairen en survival- en obstaclerunners. Zij trainen op gripkracht, sterke benen, core en rug- en schouderspieren en zijn daarmee allround fit. Snel EN sterk 💪🏻

Fitnessgoeroes “Buff dudes” nemen de proef op de som

De Buff Dudes zijn twee Amerikaanse broers. Met hun Youtube-kanaal bereiken zij meer dan 2,6 miljoen volgers. Beide mannen doen al jaren aan krachttraining, zien er indrukkend uit en wegen elk ruim 100 kg. Onlangs besloten zij naast hun krachttrainingen voor een periode van een maand dagelijks te hardlopen. Het uiteindelijke doel: deelnemen aan een 10 km hardloopevenement, maar vooral ondervinden wat dagelijks hardlopen doet met hun spiermassa. In de onderstaande video nemen ze je mee. Het eindresultaat: beide mannen waren nagenoeg niets afgevallen (slechts een pond) en zagen er op dag 30 zelfs nog beter uit dan dag 1.

Fabel 2: Fitnessers zijn veel te zwaar voor hardlopen

Dat zou misschien waar zijn, als elke fitnesser die gaat hardlopen 150 kg zwaar is. Feit is dat de meest snelle marathonlopers lichtgewicht (Afrikaanse) mannen en vrouwen zijn. Dus loop je met regelmaat lange afstanden (halve en hele marathons) en is het verbreken van je PR je doel, dan is het fysiek van een bodybuilder uiteraard niet handig. Dan is elke extra kilo die je meedraagt een last. Voor afstanden tot 10 km hoeft een paar kilo extra spiermassa geen probleem te zijn.  Kijk maar eens om je heen tijdens een hardloopevenement. Ik zie regelmatig hardlopers die mij met hun gespierde benen het nakijken geven.

Lees ook:
Laat een reactie achter

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.