Vetverbranding stimuleren met hardlopen

Hardlopen is een prima manier om op gezonde wijze af te vallen. In dit artikel leggen we je uit op welke wijze hardlopen je kan helpen om op je streefgewicht te komen.

Voedsel = energie

Ons lichaam vraagt voortdurend om energie. Deze energie heb je nodig om te kunnen functioneren in het dagelijkse leven. Tijdens het ontbijt, de lunch, het diner en de tussendoortjes krijg je deze energie binnen in de vorm van koolhydraten, vetten en eiwitten.

Opslag van vet in het lichaam

Een gedeelte van deze energie wordt omgezet in vet. Tijdens sporten zoals hardlopen worden de in het lichaam opgeslagen vetten aangesproken en vindt er dus vetverbranding plaats.

Koolhydraten, vetten & eiwitten

Zodra je begint met hardlopen begint de vetverbranding op gang te komen. Als eerste worden de koolhydraten, aangesproken. Zodra de koolhydraten volledig zijn verbrand en het lichaam nog om extra energie vraagt, worden de opgeslagen vetten en eiwitten aangesproken. Koolhydraten die niet niet worden verbruikt door het lichaam, worden (helaas) opgeslagen als vet. Koolhydraten vindt je vooral in : pasta, brood, aardappelen en suikers.

Vetverbranding stimuleren

Voor het verbranden van vetten is het belangrijk dat het lichaam als een soepel werkende motor fungeert. Dit bereik je door te lopen in een tempo, waarbij je op 60% – 70% van je maximale hartslag loopt. Te langzaam lopen resulteert in een lagere hartslag en bevordert de verbranding niet. Datzelfde geldt voor sprinten, lopen in hoog tempo en intervaltraining.

Maximale hartslag berekenen

De maximale hartslag is globaal te berekenen aan de hand van de volgende formule:

220 – leeftijd = maximale hartslag per minuut

Voor de beginnende hardloper is deze rekenformule prima te hanteren. Voor een uiterst nauwkeurige uitslag ga je naar een sportarts of doe je een sporttest om de maximale hartslag te berekenen.

Een voorbeeld van een berekening: Mijn leeftijd is 42 jaar:

Mijn maximale hartslag is: 220 – 42 jaar = 178

178 x 60% = 107  hartslagen per minuut

178 x 70% = 125 hartslagen per minuut

Door vervolgens met een hartslag van tussen de 107 en 125 hartslagen per minuut te lopen vindt bij mij de optimale vetverbranding plaats. Met een hartslagmeter is het vervolgens eenvoudig om tijdens het lopen te bepalen of je nog op de juiste hartslag loopt en de “verbrandingsmotor” dus optimaal functioneert.

Veel succes!

p.s.: Download hier een passend hardloopschema»

Lees ook:
Laat een reactie achter

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.