Steken in zij tijdens hardlopen: de oplossing

steken in zij tijdens hardlopenSteken in de zij voelen tijdens het hardlopen is erg vervelend. Een schoen die iets te los zit, een teennagel die iets te lang is en daardoor in je schoen schuurt of een ander pijntje valt tijdens het hardlopen nog wel te negeren. De steken in de zij daarentegen blijf je gedurende het hardlopen voelen. Stoppen met hardlopen of een stuk langzamer lopen is dan de enige remedie. In dit artikel kijken we naar de oorzaak, maar vooral ook naar de oplossingen.

Oorzaak van de steken in de zij

Niet alle wetenschappers zitten op één lijn, maar over het algemeen wordt aangenomen dat je middenrif een belangrijke rol speelt bij het ontstaan van de klachten. Het middenrif is een grote spier in je romp die tijdens het ademhalen op en neer gaat. Deze spier kan  net als elke andere spier vermoeidheid raken of verkrampen. Juist dat zorgt voor die vervelende steken in de zij.

Steken in zij voorkomen

Er zijn een aantal manieren om de vervelende steken in de zij te lijf te gaan. Hie volgen ze:

Versterk je ‘Core’

Door je buik- en rugspieren (de zogenaamde ‘core’) te versterken verbeteren niet alleen je hardloopprestaties. Het voorkomt ook dat je middenrif verkrampt. Doe op dagen dat je niet hardloopt een aantal eenvoudige ‘core’-oefeningen en je zult zien dat de steken in je zij verleden tijd worden.

Hoe je je core kunt versterken leer je in de onderstaande video. Voer de oefeningen in de video 3x per week uit. Dat kost je nog geen half uur per week (!)

Eten voor de training

Kramp in je middenrif kan ontstaan door onverteerd voedsel. Pas dus open met het eten van vet voedsel en vezelrijk voedsel en het drinken van vruchtensap vlak voor je hardlooptraining. Beter is het om bijvoorbeeld een banaantje 30 minuten voor je hardlooptraining te nemen en pas na je training te eten.

Denk aan een warming-up

Zorg dat je een hardlooptraining begint met een warming-up en rustig inlopen. Door eerst op rustig tempo gedurende 2 tot 5 minuten te hardlopen en vervolgens wat rekoefeningen te doen alvorens je gaat hardlopen, voorkom je dat je direct naar adem snakt en je steken in de zij voelt.

Vond je dit artikel waardevol, dan kun je dit artikel delen via Twitter of Facebook. Reageren wordt ook op prijs gesteld.

Lees ook:
Laat een reactie achter

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.