Shine bright like a Runlight…

De donkere dagen zijn weer aangebroken. Zodra ik vanuit mijn werk op de fiets stap wordt het al donker en dit blijft de komende maanden ook zo. Onlangs ben ik verhuisd, van het verlichte centrum naar de rand van mijn woonplaats waar je veel donkere polderweggetjes hebt. Toch wil ik blijven hardlopen, maar zonder enige vorm van straatverlichting wordt dit toch wat lastiger. En je bent zelf nauwelijks zichtbaar voor het overige verkeer ondanks mijn reflecterende tight en armlampjes. Na wat speurwerk op internet kwam ik uit op de Kalenji Run Light van Decathlon. Wat een bak licht geeft dat ding! In de avonduren ga ik de deur niet meer uit zonder deze lamp!

Decathlon heeft research & development, productie en logistiek volledig in eigen beheer, waardoor Decathlon lage prijzen kan waarborgen aan en beginnende tot ervaren hardlopers.

Maar goed, laten we bij het begin beginnen. Toen ik de lamp uit de verpakking haalde was ik best verbaasd door het gewicht van de hele set. Het voelde zwaarder aan dan ik had verwacht. Er zit namelijk een accu aan die aardig wat gewicht mee lijkt te brengen. De lamp in zijn totaliteit weegt zo’n 200 gram. Als je hem uiteindelijk om hebt merk je van het gewicht echter helemaal niets. Dat omdoen vraagt wél even wat handigheid, maar oefening baart kunst.

Er zitten 3 elastieken aan de lamp en dan loopt er ook nog een kabeltje van de accu naar de lamp zelf. Ik heb hier een aantal keren mee in de knoop gezeten maar nu ik de slag te pakken heb zit hij zo op zijn plek. De eerste band gaat over je rechterschouder en de andere band klik je vast onder je borst. Het is even passen en meten om alle elastieken banden goed op maat te maken maar dan zit de lamp met de accu goed en blijven ze ook prima op hun plek zitten.

De lamp is er in 1 maat, one size fits all. Je zou er zelfs voor kunnen kiezen om de lamp over een rugzak heen te dragen. De ruglamp onder een rugzak dragen zou ik niet aanraden want zo kan de accu zijn warmte niet kwijt.

Aan de voorkant heb je een ronde led-lamp zitten, welke helder wit licht schijnt, en aan de achterkant de accu met ook nog drie kleine rode lampjes. Op de borstlamp zit een grote rode knop om de lamp aan te zetten, de rode lampjes op je rug gaan hiermee ook automatisch aan.

De borstlamp kent 3 lichtsterktes: 90 Lm (ongeveer 5 uur brandtijd bij een volle accu) 180 Lm (ongeveer 4 uur brandtijd bij een volle accu) en 250Lm (ongeveer 3 uur brandtijd bij een volle accu)

De lampjes aan de achterkant blijven ongeacht de stand gewoon knipperen. Je kan aan deze lampjes ook zien hoe vol de accu nog is. Branden alle lampjes dan is de accu vol, branden er 2 van de 3 dan is deze voor 2/3 vol en bij 1 lampje dan is je accu nog maar voor 1/3 vol.

runlight by DecathlonJe kunt de accu opladen met het bijgeleverde micro-usb-kabeltje aan je computer of aan de stekker van je mobiele telefoon. Het duurt 5 uur om de lamp weer volledig op te laden.

RunlightDe lamp geeft een duidelijke lichtstraal zodat je tot ongeveer 20 meter voor je alles op de grond goed kunt zien. En ook niet geheel onbelangrijk, je bent zelf goed zichtbaar voor anderen en dat vind ik helemaal een prettig idee.

Door de rotatie van je bovenlijf heb je geen stabiele lichtstraal maar draait de straal met je mee, in het begin moest ik hier wel even aan wennen.

In de onderstaande video laat ik zien hoe ik met de Runlight op pad ga!

Ik draag zelf de lamp net onder mijn borsten en hierdoor wordt het lampje schuin naar de grond gericht en heb ik de lichtstraal perfect voor mijn voeten.

Voor mannen is het nog wel de vraag of de lamp niet te verblindend is voor tegemoetkomend verkeer, aangezien de lamp zo fel is. Maar dit zou je op kunnen lossen door de lamp even met je hand af te dekken. Aan de andere kant is de veiligheid van een loper erg belangrijk dus trek je hier ook niet te veel van aan.

runlight verlichting hardlopenAls ik komende winterperiode in de late namiddag het besluit neem om nog een rondje te gaan maken neem ik standaard deze lamp mee. Je merkt niet dat je hem om hebt, je hebt goed zicht op de weg voor je en je bent zelf goed zichtbaar voor andere weggebruikers. Kortom…een aanrader voor iedere fanatieke winter-loper!

De Runlight is nu in prijs verlaagd en te koop bij Decathlon

Technische informatie:

Lichtsterkte

  • 3 manuele standen: 250 lumen, 180 lm, 90 lm.
  • Automatische spaarstand: 70 lm.

Autonomie

Met de herlaadbare batterij van 2500 mAh heb je:

  • een autonomie van 2u bij maximale sterkte (250 lm)
  • een autonomie van 5u bij minimale sterkte (90 lm)
  • Je kunt een externe batterij aansluiten.

Led klasse 2

Opgelet: dit product kan gevaarlijke optische straling uitzenden. Kijk niet recht in de lamp als ze brandt. Dat kan gevaarlijk zijn voor de ogen. Product getest volgens norm EN62471.

Levensduur

500 laad-/ontlaadcycli.

Gewicht

200 gram.

Enkele feiten

Reikwijdte

De lichtbundel verlicht de weg voor je (tot 20 m).

Vermogen

Zeer krachtig licht: tot 250 lumen.

Autonomie

De herlaadbare batterij heeft een autonomie van 5 uur bij een kracht van 90 lumen.

Zichtbaarheid

3 knipperlichten op de achterkant van de batterij voor een betere zichtbaarheid.

Lees ook:
Laat een reactie achter

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.