Pas op de hond! (zo voorkom je bijtwonden)

Hoe mooi zou het zijn als hardlopers, fietsers en honden in alle gevallen rekening met elkaar houden. De wegen en paden die wij hardlopers gebruiken moeten we delen met anderen en dat gaat helaas niet altijd goed.

“Hardloper gebeten door hond”

Een dergelijke krantenkop lees ik regelmatig terug. Onlangs las ik in een Facebookgroep voor hardlopers dat een hardloper tijdens het hardlopen werd gebeten door een loslopende hond. Mijn eerste gedachten: “moest die hond niet zijn aangelijnd?” en “waarom laat je een hond loslopen, als je die niet onder controle hebt”. Als snel realiseerde ik me dat wij ons als hardlopers ook vaak in losloopgebieden voor honden bevinden en zelfs goed getrainde honden niet altijd naar hun baas luisteren.

Hoe voorkom je een hondenbeet tijdens het hardlopen?

Volgens gedragstherapeuten voor honden en dierenartsen kunnen er diverse redenen zijn waarom een hond een mens (hardloper) aanvalt/bejegend, te weten:

  • de hond is angstig
  • de hond beschermt zijn/haar baas
  • de hond ziet de hardloper als een nieuwe speelkameraad

Kom je tijdens het hardlopen een loslopende hond tegen, doe dan het volgende NIET:

  • gillen en/of schreeuwen
  • handen omhoog houden
  • oogcontact met de hond maken

Zie je  tijdens het hardlopen een loslopende hond? Verminder dan je snelheid en neem een wandeltempo aan en vermijdt oogcontact. Vraag de eigenaar om de hond even aan te lijnen of wacht tot de hond uit zicht is.

Wat moet je doen bij een hondenbeet?

Die vraag komt regelmatig langs. Zorg in ieder geval dat je de naam en het telefoonnummer van de eigenaar van de hond noteert of onthoudt. Blijf rustig; de kans is groot dat de eigenaar van de hond net zo erg is geschrokken als jij. Bovendien kun je de gegevens van de eigenaar gebruiken bij eventuele schadeclaims. Vervolgens is een bezoek aan een huisarts aan te bevelen. De website dokterdokter.nl zegt het volgende:

Een snelle en accurate behandeling verkleint de kans op een infectie en versnelt de genezing. Het is bij hondenbeten niet nodig om uit voorzorg een antibioticum te gebruiken, tenzij de wond erg diep is, in gelaat zit of als u gevoeliger bent voor het krijgen van een infectie. Bijtwonden worden vaak niet gehecht, omdat dit de kans op een infectie vergroot. Een klein deel van de hondenbeten veroorzaakt de zogenaamde kattenkrabziekte. Dit is een in principe onschuldige aandoening. U kunt het herkennen aan pijnlijke zwellingen van de lymfeklieren. Als een hond hondsdolheid (rabiës) heeft, kan deze ernstige ziekte met een beet worden overgedragen. In Nederland komt rabiës zelden voor, vooral ook omdat veel honden tegen deze ziekte gevaccineerd zijn.

Meepraten over alles wat met hardlopen te maken heeft? Kom eens langs op Facebook of Instagram!

Lees ook:

Laat een reactie achter

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.