De Kick van een Obstacle Run

obstacle runsWeleens aan een “normale” hardloopwedstrijd  deelgenomen? Een obstacle run zoals de Mudrace is hele andere koek.

Zelfs als toeschouwer kijk je je ogen uit. Ik nam zelf deel aan de Mudrace van afgelopen maart en van mijn meegereisde vrienden zijn er twee zo enthousiast geraakt, dat ze de dag erna hebben besloten zelf deel te nemen aan de editie in september. Nu nog even fit worden 😉

Wat is een Obstacle Run?

Een obstacle run laat zich het best omschrijven als een hardloopwedstrijd over verschillende afstanden met obstakels. De Mudrace is niet meer en minder dan een obstacle run met veel….. heel veel modder. De Mudrace is er bijvoorbeeld in een 6km, 12km en een 18 km parcours, waarbij het 18 parcours was voorzien van meer dan 30 obstakels. Het parcours doet denken aan een uitgerekte militaire stormbaan, maar is ook voorzien van kleinere obstakels zoals hooibalen, een heuvel op en af rennen, door middeldiep water lopen en meer. Omdat beelden meer zeggen dan 1000 woorden is de kick van de Mud Race in het onderstaande filmpje weergegeven.

Voor wie is een obstacle run bestemd ?

Tijdens de Mudrace heb ik een gevarieerd publiek gezien. Zo zag ik in de startvaken voor de 18km races stoere Mariniers en Politiemannen die er afgetraind uitzagen en voor wie een mooie tijd neerzetten het ultieme doel was. Na afloop van mijn eigen 18km race heb ik onder het genot van het gratis “finishbier” mijn ogen uitgekeken naar deelnemers aan de 6 km race. Voor hen stond met name het halen van de eindstreep en plezier maken voorop. Zo zag ik groepen meiden die geheel in het roze waren uitgedost incl. felgekleurde beenwarmers en hoofdbanden. Ook zag ik  groepjes mannen met overgewicht die vermoedelijk in een dronken bui de weddenschap waren aangegaan om deel te nemen. Ik vrees dat die laatste groep zeker een week spierpijn heeft gehad 😉

Bekijk het assortiment Obstacle Run artikelen (schoenen, kleding en accessoires)

Wat maakt een obstacle run zo leuk?

Het verschil met een gewone wedstrijd zit um in de samenwerking. Menig obstakel kan slechts genomen worden met hulp van je maatje of toevallige passerende mede-deelnemer. Daardoor ontstaat er een sfeer waarmee ook toeschouwers besmet raken. Het is echt een overlevingstocht die je samen met je maatje(s) ondergaat. Bovendien zijn de obstakels zo gevarieerd, dat elke hindernis een nieuwe uitdaging is.

Waarom zijn obstacle runs duurder dan normale wedstrijden?

Die vraag stelde ik me vooraf ook. Mijn ervaring met dit soort races is, dat de voorbereiding door de organisatie een hele klus is. Veel hindernissen worden speciaal voor deze evenementen gemaakt en moeten “hufterproof” zijn; Veiligheid staat voorop en de hindernissen moeten de (vaak) duizenden deelnemers kunnen weerstaan. Verder zijn de parcours vaak lang en zet de organisatie veel mensen in bij verzorgingsposten en bij de hindernissen. In het geval van de Mud Race was er bovendien gratis bier en een mooi aandenken in de vorm van een knalgeel (!!) (sport)shirt.

Hoe train je voor een obstacle run ?

Om de finishlijn te behalen heb je niet alleen een goede loopconditie nodig, maar is ook souplesse en kracht in het bovenlichaam erg belangrijk. Naast je “gewone” hardlooptraining is het daarom verstandig om aan krachttraining te doen. Je hoeft niet de volgende Arnold Schwarzenegger te zijn. Sterker nog: liever niet. Het type bodybuilder heeft niets bij een obstacle run te zoeken. Om hindernissen zoals de monkeybars  te nemen zijn trainingen als Crosstraining en Cardio-fitness aan te raden. Moet dat in een sportschool? Nee, zeker niet. Ik train gewoon thuis en doe push-ups, sit-ups, pull-ups. Tijdens het hardlopen neem ik bovendien iets vaker een steile heuvel of brug op in mijn trainingen. Over het versterken van je lichaam voor een Obstacle Run later mee.

Naast een goede loopconditie en krachtig in het bovenlichaam is ook techniek erg belangrijk. Een lastig obstakel is de zogenaamde Schippersslag. In het onderstaande filmpje zie welke techniek je moet toepassen.

Meer weten over obstacle runs, mudraces, survivalruns en urban races ? Check de website Obstakels.com

Bekijk het assortiment Obstacle Run artikelen (schoenen, kleding en accessoires)

Hier vindt je een overzicht met de komende Obstacle Runs

 Vond je dit artikel de moeite waard? Laat dan een reactie achter en/of deel dit artikel via Twitter en Facebook.

 

Meepraten over alles wat met hardlopen te maken heeft? Kom eens langs op Facebook of Instagram!

Lees ook:

Laat een reactie achter

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.