Hier heb je spieren aan te danken


Tips: 
  • download: e-book "hardlopen in 5 stappen"
  • download: hardloop-en fitnessschema's
  • koop: hardloopkleding en accessoires
  • volg ons op instagram & facebook

Voor krachtige spieren heb je niet alleen de gewichten uit de sportschool nodig maar ook de juiste voeding. Tot zover niets bijzonders. Maar hoe groeien spieren precies?

In de rubriek Komt een kok bij de dokter gaat chef-kok Ramon Beuk op bezoek bij huisarts Rutger Verhoeff. Hij vraagt hem naar de beste ingrediënten om de verschillende momenten van de dag door te komen. Vandaag: extra aandacht voor onze spieren. In de Stentor volgt het antwoord op deze interessante vraag.

Hoe zit het eigenlijk met je spierballen? ,,Je hebt ze aan de eiwitten actine en myosine te danken”, aldus Verhoeff. ,,Die stoffen spelen de belangrijkste rol bij het samentrekken van de spieren. Als een soort tandrad zitten spieren in elkaar. Door je spieren met gewichten te belasten gaat een deel van dit tandrad kapot. De actine en myosine worden beschadigd. Als je herstelt van een training, worden er weer nieuwe actine- en myosine- eiwitten aangemaakt om de kapotte te vervangen. Om te voorkomen dat er bij een volgende training weer eiwitten kapotgaan, zorgt de spier dat er meer eiwit wordt aangemaakt dan er voor die tijd aanwezig was. Dat betekent dat de spier gaat groeien.”

In de onderstaand video wordt het beschadigen van de actine- en myosineeiwitten op een mooie manier in beeld gebracht (aan de hand van pasta)

Bron: destentor.nl

Laat een reactie achter

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.