Waarom je muziek moet luisteren tijdens hardlopen

De één gaat niet zonder de deur uit en de ander moet er niets van hebben; muziek luisteren tijdens het hardlopen.

Hoewel in de titel “moet” staat, moet je natuurlijk helemaal niets. Je maakt zelf wel uit of je liever met of zonder muziek hardloopt. Wat dat betreft valt er geen peil op te trekken. Als ik in het startvak om mee heen kijk, zie ik net zoveel “muziekrenners” als runners die zonder de bedrade of draadloze oortjes lopen. Ik heb regelmatig geprobeerd om vast te stellen of ik op basis van leeftijd, ervaring of snelheid een onderscheid kan maken. Dat onderscheid zie ik niet. Kennelijk heeft het met persoonlijke voorkeur te maken.

Wat zegt de wetenschap?

Volgens Costas Karageorghis, hoogleraar sportpsychologie aan de Brunel University London en toonaangevend expert op de effecten van muziek op sport en beweging, is muziek een geweldig hulpmiddel dat atleten kunnen gebruiken om hun mentaliteit te reguleren. Muziek dat een snel tempo heeft kan je motiveren om beter te presteren en te focussen.

Minder moe en afleiden van de pijn

Volgens dezelfde wetenschapper zorgen trainen met passende muziek in je een zogenaamde flow state komt, die er voor zorgt dat je je dieper kan inleven in je activiteit. Muziek kan ook je beleving van de benodigde inspanning verlagen, je minder moe laten voelen en je afleiden van pijn (zogenaamde audio-analgesia).

Uit een onderzoek waarin elite triatleten hardliepen met hun eigen motiverende muziek, een neutraal equivalent of geen muziek bleek dat muziek een significante prestatie verbetering opleverde en tegelijkertijd de vermoeidheidswaarneming (RPE) af liet nemen.

De praktijk: Muziek kan helpen tijdens de zware momenten

Dat werkt bijvoorbeeld op de moeilijkste momenten  tijdens een hardloopwedstrijd. Bijvoorbeeld tijdens het jaarlijks beklimmen van die steile van Brienenoordbrug gedurende de Bruggenloop in Rotterdam of de zoveelste heuvel van de Zevenheuvelenloop . Of wat denk je van die laatste kilometer richting finish, terwijl je op het punt staat om je PR te verbreken?

Slotconclusie

Heb je nog geen ervaring met hardlopen met muziek? Probeer het dan gerust. Misschien leidt een pompende beat of je eigen favoriete muziek tot betere prestaties. Wellicht is deze gratis playlist met hardloopmuziek iets jou?!

Tip: zorg voor hardloopoortjes die het omgevingsgeluid niet wegfilteren. Veiligheid voor alles!

Lees ook:
Laat een reactie achter

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.