“Opladen” tijdens het hardlopen, met een powerbank
Door te hardlopen laad je jezelf op. Niet fysiek natuurlijk, maar wel mentaal en emotioneel. Door de continue herhaling van het lopen kun je als het ware je hoofd even leegmaken en dat geeft vaak een goed gevoel. Om dat gevoel nog extra te versterken, gebruiken steeds meer hardlopers ook gebruik van hulpmiddelen. Daarbij gaat het niet alleen om goede hardloopschoenen of een lekker zittend shirt. Vooral de technologische hulpstukken zijn niet aan te slepen. Daarbij zijn vooral apps op de smartphone erg geliefd. Hiermee kun je bijvoorbeeld bijhouden hoeveel stappen je hebt gelopen en vooral ook waar je ergens zit op je route. Daarnaast vervangen veel apps de functie van sporttrainer. Ze weten precies hoeveel je vandaag moet lopen om je conditie te verbeteren.
Lege accu geen probleem meer
Hartstikke handig natuurlijk, maar dan moet je batterij natuurlijk niet net leeg raken. Dit is namelijk hét grote nadeel van de moderne telefoon. Hij doet alles prima, alleen is er nog steeds geen accu uitgevonden die langer meegaat dan één dag. Aangezien de meeste mensen `s avonds hardlopen en ze hun telefoon dan al een hele dag intensief hebben gebruikt, is dit een veel voorkomende ergernis. Gelukkig is het ook vrij simpel op te lossen. Met een powerbank.
Wat is een powerbank?
Een powerbank is te vergelijken met een soort losse accu, waarmee je jouw telefoon overal waar je wilt kunt opladen. Dus ook tijdens het hardlopen. Natuurlijk sjouw je dan wel wat extra gewicht mee, maar dat is alleen maar goed. Zo wordt de oefening gelijk wat zwaarder. Behalve bij het hardlopen heeft de powerbank natuurlijk nog veel meer nuttige toepassingen. Ook op je werk, dagjes uit of op vakantie is het altijd heel handig om een powerbank in je tas te hebben. Zo kom je nooit zonder stroom te zitten.
Aandachtspunten bij een powerbank kopen
Bij het kopen van een powerbank zijn er enkele belangrijke punten waar je op kunt letten. Ten eerste moet de inhoud van de powerbank in overeenstemming zijn met de energiehonger van je telefoon. De accu van jouw telefoon heeft namelijk een bepaald vermogen. Dit wordt standaard uitgedrukt in mA, oftewel mega Ampère. Hoe hoger het aantal mA, hoe beter jouw accu is. Heb je een standaard accu van 2500 tot 3000 mA, dan heb je dus eigenlijk een powerbank nodig van minimaal dezelfde grootte. Het liefst natuurlijk nog een heel stuk meer, want dan kun je hem meerdere malen gebruiken voordat de powerbank leeg is.
Stroomverlies
Daarnaast moet je er rekening mee houden dat de stroom niet volledig één op één is over te zetten. Er gaat altijd een beetje verloren onderweg. Dit komt omdat de stroom ook gedeeltelijk wordt omgezet in warmte. Dat kun je ook goed voelen als je jouw smartphone gewoon aan de oplader doet. Als hij vol zit, dan wordt hij helemaal warm. Ook bij de powerbank werkt dit zo. De hoeveelheid mA die je verliest is afhankelijk van de kwaliteit van de draagbare accu en van je telefoon. Gemiddeld verlies je zo`n 20 procent. Voor het opladen van een accu van 2000 mA, heb je dan ongeveer 2400 mA uit je powerbank nodig.
Wat heb je nodig?
Heb je dus een telefoon met een accu van 3000 mA, dan kun je het beste een powerbank kopen van minimaal 7500 mA. Dan kun je hem waarschijnlijk precies twee keer opladen. Het grote voordeel van de meeste powerbanks is dat ze een standaard usb aansluiting hebben. Dat is dezelfde connector dus als voor de standaard smartphone. Wil je de powerbank zelf opladen, dan stop je hem gewoon aan je telefoonoplader. De oplaadtijd is afhankelijk van de kwaliteit van de powerbank. Verder heb je ook modellen die op een snellader werken. Dan gaat het sowieso stukken sneller.
Andere apparaten
Behalve voor je smartphone kun je de externe accu ook gebruiken voor laptops en tablets. Deze hebben echter grotere accu`s en ook veel meer vermogen nodig. Voor een tablet heb je meestal een powerbank 10000 mA nodig, al is dat natuurlijk deels afhankelijk van de grootte van de tablet. Bij een laptop heb je nog veel meer nodig. Het liefst een powerbank 20000 mA minimaal, maar hoe meer je hebt, des te beter. Daarnaast is het bij een laptop belangrijk dat je een powerbank hebt die het apparaat sneller oplaadt, dan dat jij hem tegelijkertijd leeg maakt door hem te gebruiken. Ben je een apparaat aan het opladen met een powerbank, dan is het aan te raden om hem op de energie spaarstand te zetten.
Prijs
Blijft natuurlijk de vraag over hoeveel zo`n powerbank nu eigenlijk kost. Dat valt in principe reuze mee. De meeste accu`s worden in China massaal geproduceerd en zijn voor ons dus heel goedkoop. De lichte modellen met ongeveer 2500 mA kosten niet meer dan tien euro. Wil je een wat beter type van bijvoorbeeld 5000 mA, dan betaal je het dubbele. Ongeveer twintig euro dus. Voor de echt grote exemplaren gaan de prijzen nog wat meer omhoog. Voor een goedkoop model met 15000 mA betaal je ongeveer vijftig euro. Daarnaast worden de prijzen ook erg bepaald door de oplaadsnelheid. Laat je keuze dus niet volledig afhangen van de sterkte van de accu.
Slot
Een powerbank gebruiken voor het hardlopen kan een makkelijke, praktische oplossing zijn om je telefoon nog wat langer in leven te houden. Daarnaast kun je er ook veel andere apparaten makkelijk mee opladen. Een draagbare accu is bovendien altijd makkelijk om in geval van nood bij je te hebben. Powerbanks kun je in een groot aantal winkels kopen, maar kijk zeker eens online bij powerbank-verkoper. Zo kun je gelijk de prijzen goed vergelijken en vind je zonder meer de beste deal.