Op zoek naar een zaklamp voor het hardlopen? 3 Opties!

Foto door Ivan Samkov: https://www.pexels.com/nl-nl/foto/vrouw-water-bomen-joggen-6436063/

De sombere wintermaanden zijn weer voorbij. Dagen worden langer en ’s ochtends komt de zon steeds vroeger op. Toch blijft een grote groep hardlopers gewoon in het donker trainen. Sommigen vinden het nu eenmaal heerlijk hoe rustig het in de late avonduurtjes is, en anderen zijn weer minder flexibel door de beperkende drukte van alledag. Wie binnen de bebouwde kom blijft, heeft van het ontbrekende licht niets te vrezen. De straten, fietspaden en parken zijn immers meestal gewoon goed verlicht. Maar deze luxe is er niet voor hardlopers die zich liever in bijvoorbeeld de polder of het bos wagen. Zonder een zaklamp aan te zetten kom je dan niet heel ver. Bovendien staat je veiligheid op het spel: één gat in de weg dat je niet goed gezien hebt en je bent maanden de klos. Je kunt nu denken, “Onhandig toch, een zaklamp meesjouwen? Die zit met het lopen alleen maar in de weg.” Begrijpelijk, maar niet per se waar. Er zijn namelijk genoeg zaklampen prima geschikt om tijdens het hardlopen mee te nemen. Het kan alleen lastig zijn om te bepalen welke zaklamp het best bij je past. Daarom vind je hier alle keuzes, inclusief alle voor- en nadelen die eraan vastzitten, keurig voor je op een rijtje gezet.

Optie 1. De pocketformaat led zaklamp

Als je in het donker gaat trainen, hoef je natuurlijk niet meteen een enorme schijnwerper op je schouders te torsen. Neem liever een kleine led zaklamp mee. In de meeste running belts is er voldoende plek voor een zaklamp, maar je kunt ‘m natuurlijk ook gewoon in je broekzak stoppen. Dat is gelijk ook het eerste manco. Niet iedereen houdt ervan met een running belt te lopen. Daarnaast heeft veel sportkleding geen zakken. En de hele tijd met een zaklamp in je hand lopen, hoe klein of licht dan ook, is natuurlijk niet prettig. Eigenlijk is deze optie alleen geschikt als je (a) de verlichting niet constant nodig hebt, en (b) plek hebt om deze op te bergen. Een lichtje in geval van nood dus. Verder is een led zaklamp meestal wel zeer energiezuinig, afhankelijk van de lichtsterkte. Je hoeft je dus geen zorgen te maken dat je midden in het bos ineens zonder batterijen voor in je zaklamp komt te staan.

Optie 2. Verlicht de weg met je smartphone

Net als de meeste mensen heb jij tegenwoordig vast wel een zaklamp op je telefoon. Superhandig! Veel hardlopers nemen hun smartphone mee als activity tracker. Het is dus niet zo gek dat ze vaak van het ingebouwde lampje gebruikmaken. Niks mis mee, alleen ook niet echt geschikt voor een langdurige training in het donker. Sowieso is het al lastig om met één arm te gaan hardlopen terwijl je andere arm de telefoon stabiel omhoog houdt om de weg te verlichten. Vervolgens raakt ook je batterij nog eens sneller leeg. Je strandt uiteindelijk zonder zaklamp en verliest elk contact met de buitenwereld. Misschien toch iets minder handig. De zaklamp op je telefoon is al met al een prima alternatief als je toch je mobiel al bij je hebt en er alleen maar korte periodes gebruik van hoeft te maken. Voor de hardcore hardloper-in-het-donker bestaat er echter maar één optie: geen zaklamp, maar een hoofdlamp.

Optie 3. Hardlopen met een hoofdlamp

Een hoofdlamp is een ideale zaklamp voor de hardloper die langere tijd verlichting nodig heeft om zijn of haar weg te kunnen vervolgen. Je kunt je armen vrij bewegen, je hebt geen opbergruimte nodig en dankzij de brede en stabiele lichtkegel die het wegdek beschijnt, heb je altijd goed zicht. Net als de eerder besproken gewone zaklamp bestaat een hoofdlamp vrijwel altijd uit ledjes. Hij kan dus zonder problemen urenlang blijven branden. Er zijn hoofdlampen met alleen wit licht of met meerdere kleuren (vaak wit en rood). Sommige exemplaren hebben ook een aantal standen voor de lichtsterkte. Zo kun je energie besparen als de zon bijvoorbeeld nog niet helemaal onder is gegaan. De hoofdlamp zit met een verstelbare, elastische band om je hoofd. Je verliest hem dus niet snel. Er bestaan ook lampen die regenwaterdicht zijn, en dus bij ieder weertype trouw hun dienst kunnen blijven doen. De fanatieke hardloper hoeft zich dus niet door een beetje regen te laten tegenhouden. Nadelen heeft een hoofdlamp eigenlijk niet, maar je kunt natuurlijk vinden dat het niet lekker zit. Je zou het een keer kunnen uitproberen om te zien of het bevalt! Waarschijnlijk zul je merken dat de hoofdlamp een goede investering is voor elke hardloper die vaak lange tijd in het donker traint. En zo’n grote investering hoeft dat niet eens te zijn. Voor de overige hardlopers is het al meer dan voldoende als je in geval van nood een zaklamp aan kunt zetten, bijvoorbeeld op je telefoon.

Lees ook:
Laat een reactie achter

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.