Een Marathon lopen? Lees deze marathon tips

Beginnende hardlopers fantaseren er wel eens over: een marathon lopen. Het blijft iets magisch en ook bij mij spookt het, als ervaren hardlopers, weleens door mijn hoofd. Wat heb je zoal nodig om succesvol die 42 km en 195 meter af te leggen? Zonder al teveel in details te treden; er zijn volgens Fysiologen en Fysiotherapeuten een aantal belangrijk basis marathon tips.

Marathon tips

Hoogleraar Fysiologie Maria Hopman gaf onlangs een aantal tips voor beginnende hardlopers die zich aan de marathon willen wagen.

  • Ga niet te snel van start. Neem er minstens een jaar de tijd voor om voor die marathon te trainen, probeer niet in een maand of drie die afstand te bereiken.
  • Fysiotherapeut Rob Tamminga raadt aan om, als je boven de 35 bent, je te laten testen op hartkwalen en je altijd goed te laten begeleiden.
  • Koop goede schoenen en sluit je eventueel bij een hardloopclubje aan. Op die manier is het hardlopen ook gezellig.
  • Begin dan eerst heel rustig met een paar kilometer. Als je dat probleemloos lukt, ren dan vijf kilometer. Daarna tien, en na een half jaar probeer je de twintig. Probeer het niet zo snel mogelijk te doen, maar bouw het rustig op.
  • Als je twintig kilometer kunt hardlopen, kun je die afstand nog wat uitbreiden en beginnen met een intervaltraining.
  • Sta je aan de start van je eerste marathon? Loop ‘m dan niet zo snel mogelijk uit, maar richt je echt alleen op het halen van de finish, niet op de tijd.
Lees ook:
Laat een reactie achter

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.