De Kiprun Trail XT6 – Een goede schoen voor een startende trailrunner?

Eind oktober zou het dan zover zijn. Mijn eerste trailrun. Ploeteren door de duinen, in het zand en door de modder. Hoe mooi, leuk, avontuurlijk en uitdagend zou dat zijn?! Vooraf had ik echter wel wat te vrezen. Uitglijden, struikelen, door mijn enkel gaan; ik zag het al voor me. Welke schoenen heb ik nodig om dat te voorkomen?

De Duinentrail te Schoorl zou het worden. Een 18 kilometer lang parcours door de bossen, over duinen en over heel erg veel traptreden. Meer dan 400 hoogtemeters! Bosgrond, dennenappels, zand, modder, takken, mos, stenen…. Dat vraagt nogal wat van mijn benen, voeten en schoenen. Heel anders dan dat strakke, vertrouwde asfalt. Gespecialiseerde schoenen leken mij geen overbodige luxe. Waar te beginnen in het land van trailrunnen?

Aanbod trailschoenen

Want een uitgebreid aanbod is er zeker. Mede door de stijgende populariteit van het trailrunnen zijn er ontzettend veel verschillende producten en merken. Wat betreft het schoeisel is het niet anders. De bekendere en gespecialiseerde merken zijn het duurst. Waarschijnlijk zijn dit ook heel goede schoenen. Echter, voor een beginnend trailrunner, of voor wellicht maar ‘één keer per jaar trailrunnen’, is het toch een behoorlijke investering. De  bekendere merken hebben schoenen die tussen de 100 en 200 euro kosten. Kalenji biedt een goedkopere schoen voor de starter in het trailwereldje. Voor 70 euro kan je al ‘off road’. Maar wat belooft deze schoen van Decathlon je?
´De ongeëvenaarde grip, schokdemping voor- en achteraan en een doeltreffende ondersteuning maken van de XT6 de schoen bij uitstek voor prestaties, plezier en veiligheid´, aldus de site van Decathlon. Is deze schoen dan wat voor mij, als beginnend trailrunner? Dat mocht ik testen.

Inlopen

Tijdens het inlopen in de week voor de wedstrijd valt meteen het loopcomfort op. De demping is goed, de binnenkant is zacht maar zorgt niet voor wrijving en de buitenkant is robuust en lijkt opgewassen tegen al het ´trailgeweld´. En eenmaal uitgevogeld hoe het werkt is het veterzakje heel erg handig. De veters zijn zodoende helemaal verstopt en ergens aan blijven haken met je veter is dan ook uitgesloten.
ervaringen Kiprin Trail XT6
Vervolgens de wedstrijd. Vooraf zag ik mijzelf al gaan. Aangezien ik redelijk makkelijk door mijn enkel ga en verder geen ervaring heb met trailrunnen, was het horrorbeeld al gauw gecreëerd. Ik, struikelend, glijdend door de modder, ploeterend over het zand, en de andere lopers die mijn acties lachend aanschouwden. Niets van dit alles kwam naar voren tijdens de wedstrijd. Het was zelfs een heel prettige ervaring. De verschillende ondergronden hadden totaal geen invloed op mijn grip, stabiliteit of loopgenot. Ik liep heerlijk, zonder pijn of klachten. Sterker nog, ik ging als een trein en ik was mij helemaal niet meer bewust van mijn andere hardloopschoenen.

Mijn conclusie is dat deze schoenen je het trailrunnen aanzienlijk makkelijker kunnen maken. Gezien de prijs van Kalenji ten opzichte van andere merken zijn deze schoenen echt een uitkomst voor een beginnend trailrunner.

Deze trailschoen (Kiprun Trail XT6) is verkrijgbaar bij Decathlon. Meer info en prijzen»

Lees ook:

Laat een reactie achter

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.