Hoe kies ik de juiste hardloopsokken?

Hardloopsokken zijn extreem belangrijk voor hardlopers en tegelijkertijd het meest onderschatte hardloopaccessoire. Dat merkte ik zelf tijdens het lopen van de Marathon in Rotterdam.

De hele winter had ik getraind voor mijn eerste marathon. Op 7 april 2019 moest het gebeuren. Kilometers getraind: check, geoefend met de juiste voeding en sportdrank: check, goed uitgerust: check! Alle voorwaarden voor een succes waren aanwezig. Tot het op die 7e april ineens 22 graden werd en mijn voeten (die waren gewend aan trainingssessies van -5 tot + 10 graden celsius) veranderden in een broodoven.

De hele winter heb ik getraind op drie verschillende paar hardloopsokken. Tijdens het inpakken van mijn spullen voor de marathon koos ik voor het paar hardloopsokken die weliswaar oud waren, maar erg lekker zaten. Door de hoge temperatuur op die 7e april werden mijn voeten al snel warm en werden mijn sokken vochtig van het zweet. De natte sokken schuurden vanaf het 20km punt de zijkanten van mijn voeten kapot. Enorm balen natuurlijk. Ik heb de schoenen tot twee keer toe uitgegaan om te pijn te verlichten.

Dit probleem had ik kunnen voorkomen als ik meer aandacht aan de juiste hardloopsokken had besteed.

Wat is belangrijk bij het kopen van hardloopsokken?!

Tijdens het hardlopen is het belangrijk dat de sok het transpiratievocht goed afvoert zodat de voet droog blijft. Goede hardloopsokken hebben een linker en rechtervoet en zijn geheel naadloos. De ergonomische vorm zorgt voor een goede drukverdeling tijdens het hardlopen, wat zorgt voor een prettige pasvorm en verminderde de kans op blaren.

Kiezen op basis van de ondergrond, de intensiteit en de weersomstandigheden

Kies je hardloopsokken op basis van de ondergrond waarop je loopt, de intensiteit en de weersomstandigheden. Een dikke sok wordt aanbevolen om het transpiratievocht beter af te kunnen voeren en verbeterd het comfort voor de lange duurlopen. Een lagere hardloopsok is geschikt voor het hardlopen op verharde wegen bij hogere temperaturen.

Tip: meer informatie over sokken en keuze uit een ruim assortiment is hier te vinden.
 

Lees ook:
Laat een reactie achter

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.