Hardlopen en Hooikoorts (7 tips)

Hardlopen in een prachtige groene omgeving. Wie houdt er niet van?! Toch kan dat in het voorjaar en de zomerperiode voor hardlopers die last hebben van hooikoorts juist minder prettig zijn.

Om het in deze periode ook voor hen aangenaam te maken hebben we een aantal tips op een rijtje gezet.

Tip 1: stel vast waarvoor je allergisch bent.

Niet elke hooikoortspatient is allergisch voor dezelfde dingen. Het is daarom belangrijk vast te stellen wat de allergie veroorzaakt. Krijg jij jeukende ogen en niesbuien van grassen, bomen of juist kruiden? Een eenvoudige test bij de huisarts geeft het verlossende antwoord.

Tip 2: gebruik je medicijnen!

Zodra is vastgesteld waarvoor je precies allergisch bent schrijft de huisarts medicijnen voor. Meestal in de vorm van een neusspray en/of pillen. Neem deze medicijnen tijdig in. Niet pas als de klachten zich voordoen, maar al eerder in aanloop op het pollenseizoen. Nog een extra tip: test hoe je reageert op de medicijnen. Ik word zelf wat slaperig van de medicijnen. Ik neem ze dus voor het slapen in. De werking per dosis is 24 uur.

Tip 3: Lopen na of tijdens de regen

Pollen krijgen geen kans zich door de lucht te verplaatsen zodra het regent. Tijdens of na de regen hardlopen is dus zeker een aanrader. Let op de weersverwachtingen en houdt buienradar in de gaten. Ook werkt het goed als je ‘s-ochtends vroeg loopt, wanneer de graslanden nog wat nat zijn en er daardoor minder pollen in de lucht zijn.

Tip 4: Draag een zonnebril

Een zonnebril beschermt je ogen niet alleen tegen de zon en die vervelende insecten, maar houdt een deel van de jeuk veroorzakende pollen tegen.

Tip 5: Stop dit maar in je neus

Ik snap dat dit niet het allereerste is waar je bij hooikoorst aan denkt. Toch werkt het prima! Smeer een klein beetje vaseline in je nieuws. Het klinkt smerig, maat het werkt en daar gaat het om.

Tip 6: Graslanden vermijden

Probeer zoveel mogelijk graslanden te vermijden. Kies voor een bos met alleen maar dennebomen.

Tip 7: Pollennieuws (voorspellingen)

De app “Hooikoortsradar” geeft een actueel beeld en voorspelt waar in Nederland de concentratie pollen het hoogst is. De website Pollennieuws.nl doet hetzelfde.

Hopelijk heb je met deze tips minder last van de pollen. Happy Running!

Meepraten over alles wat met hardlopen te maken heeft? Kom eens langs op Facebook of Instagram!

Lees ook:
Laat een reactie achter

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.