Ga ik het doen, met deze schoen?

Tot nu toe liep ik ook de langere afstanden op een gewone hardloopschoen of zelfs een lichte hardloopschoen, speciaal voor de kortere afstanden. Vanwege mijn voorbereiding op de marathon van Amstelveen (in maart) koos ik een nieuwe hardloopschoen voor de lange afstanden. Dit werd de Kiprun Long van Kalenji. Hoe bevallen ze en ga ik hier mee de marathon lopen?

Testgarantie

Het kiezen van een goede hardloopschoen gaat niet over één nacht ijs. De juiste pasvorm, een passende demping, het perfecte gevoel: het is niet in een paar minuten te bepalen welke schoen dit jaar jouw ideale hardloopschoen zal worden. Erg handig daarom dat ze bij Decathlon een ’30 dagen testgarantie’ hebben. De afweging om een schoen te bestellen is dan wat makkelijker gemaakt, want weer inleveren of ruilen voor een andere schoen of andere maat is nog tot een maandje later mogelijk. Ik koos dus voor de Kiprun Long, want dit is een schoen voor de langere afstanden.

De lange afstanden

Meteen bij het inlopen merkte ik een verschil in de hak. De hak is iets hoger dan ik gewend ben. Daarom zijn de eerste stappen wennen. Na een paar kilometer weet ik niet beter en lijkt het mijn voeten zelfs te ontlasten. De zachte hak geeft wat demping. Niet ontzettend veel, maar wel genoeg voor mijn voeten tijdens de lange duurlopen. Daarnaast is de binnenkant ook voldoende zacht en drukt het niet in mijn voet, ook al heb ik de schoenen heel strak aan.

Op de website valt te lezen dat er drie jaar (!) is gewerkt aan de tussenzool, waardoor de demping met 34 procent is verbeterd en de energie overdracht met 25 procent. Die demping zou door de zool en de K-Ring ook nog eens 1000 kilometer meegaan. Dat zijn nog heel wat marathons!

Bij dit schrijven heb ik inmiddels al 60 kilometer gelopen op deze schoenen en merk ik dat ik telkens stabiel sta en loop. Er is minder neiging om de enkel te verzwikken (waar ik vaak last van heb gehad), dus dat is een mooi pluspunt. De halve van Egmond was overigens ook geen probleem voor deze schoenen. Evenals een bosloop in Schoorl. Heel fijn om zo zorgeloos lange afstanden te lopen.

Doen!

Deze schoen heeft mij overtuigd van het feit dat voor lange afstanden echt een andere soort schoen nodig is, en je slecht af bent met een lichte, slecht dempende schoen (die voor de korte afstand wel uitstekend kan zijn).

De voorbereiding verloopt tot nu toe voorspoedig. Oké, de tijd blijft schaars en zoals altijd vervalt er weleens een training af komt er op een ander moment een training bij. Maar met deze schoen heb ik er alle vertrouwen in dat ik in maart een fantastische eerste marathon beleef.

Lees ook:
Laat een reactie achter

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.