Eerste (zelf)hulp bij overbelasting en blessures

eigendom foto's: Schaper Sport

Na een aantal hardlooploze dagen door drukte op het werk, was het vanavond weer tijd om de veters te strikken en een klein rondje te maken. Ik zeg een klein rondje want de linkerkuit speelt de laatst tijd weer een beetje op. Ook nu voelde ik na afloop helaas weer wat spanning in de linkerkuit. Gelukkig is de hulp nabij.

Onlangs kwam ik in contact met Richard Kunst. Naast A-Sporter bij NOC*NSF (korfbal) is hij mede eigenaar van Schaper Sport. Met Schaper Sport bieden zij bandages, braces en ice packs aan. Hij vroeg mij als hardloper om één van hun producten te testen.

Stijve kuitspieren

In het verleden heb ik vaker last gehad van de linkerkuit. In twee gevallen was er zelfs sprake van een zweepslag in de kuit. De laatste tijd merk ik dat de kuitspier tijdens het hardlopen niet opspeelt, maar juist na het hardlopen op een bepaalde plek ‘hard’ is en een aantal dagen geïrriteerd blijft.

Lees ook het artikel: Kuitblessure; de meest voorkomende hardloopblessure

Richard kwam met een product dat niet alleen door veel sportverenigingen en sportverzorgers wordt gebruikt, maar ook uitermate geschikt is voor individuele sporters zoals hardlopers.

Ice Pack & Compressie Onderbeen (koelbrace)

Schaper Sport heeft in haar webshop diverse producten voor behandeling van knie, enkel, rug/romp, schouder, elleboog en hand & pols. Het zal geen verrassing zijn dat mijn interesse uitging naar de icepack met compressie om mijn kuit te behandelen.  Hier volgt een opsomming van de toepassing van hun product Ice Pack & Compressie voor het onderbeen.

  • Voor een directe blessurebehandeling aan kuit / scheenbeen / onderbeen zoals verstuiking, kneuzing, of scheuring
  • als onderdeel van eerste hulp bij sportongevallen(RICE-protocol – staat voor: rust, ijs, compressie en elevatie (hoog leggen)
  • bij beginnende overbelasting of bij irritatie aan de kuit / onderbeen
  • in de herstelfase; na een training of blessure
  • Peesontstekingen (tendinitis) – shin splints – weken delen letel
  • effectief hulpmiddel voor sporters met onderbeen en kuitblessures.

Mijn ervaringen met de Ice Pack & Compressie Onderbeen

Na mijn korte hardloopronde voelde ik de kuit helaas weer opspelen. Met de Icepack & Compressie in huis heb ik die direct ter hand genomen. Het product bestaat uit een uitneembare gelpack welke in de koeling geplaatst kan worden (het blauwe gedeelte op de onderstaande foto). Die had ik even 45 minuten in de vriezer gelegd (let op: max. 2 uur in de vriezer koelen of onbeperkt in de koelkast). Ik heb vervolgens de gelpacks met het klittenbandgedeelte om mijn onderbeen geplaatst. Dat gaf direct een heerlijk verkoelend effect en zorgde dat de pijnlijke kuitspier minder pijnlijk werd.

Met het pompje heb ik voor compressie gezorgd, zodat er enige druk om de spier werd geplaatst. Die druk is overigens prima te reguleren met een knopje op de pomp. Het toepassen van compressie en verdere uitleg wordt overigens beschreven in de bijgevoegde, compacte handleiding. Ik ga de komende dagen de kuit verder behandelen en testen welke mate van compressie voor mij het beste werkt.

Conclusie

Al met al ben ik erg tevreden met dit product. Het doet wat het moet doen en ziet er bovendien stevig en netjes afgewerkt uit. Die komt dus standaard bij mij in de koelkast te liggen. Eerst even die gekoelde flesjes bier opdrinken die nu nog in de weg liggen.

De Ice Pack & Compressie Onderbeen is verkrijgbaar via deze link

Lees ook:
Laat een reactie achter

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.