75 gezonde tussendoortjes voor hardlopers

Wil je gezond leven, op gewicht blijven en goed in je vel zitten? Dan is naast voldoende beweging, gezond eten een must! Niet alleen bij de reguliere maaltijden, maar ook tussendoor. Want daar gaat het vaak mis. Onlangs kreeg ik het boek met de titel “Bites” in handen. Juist in dit boek wordt aandacht besteed aan gezonde tussendoortjes. Ik zocht uit in hoeverre dit boek geschikt is voor hardlopers.

Terwijl ik deze review schrijf ligt het boek “Bites” naast mijn laptop. Ik zie een stevig en rijkelijk geïllustreerd bezoek bestaande uit 140 pagina’s. Op de backcover lees ik dat Personal Trainer en voormalig marinier Niels van Loon dit boek heeft geschreven voor iedereen die op zoek is naar gezonde alternatieven voor lekkernijen en tussendoortjes met veel suiker.

Hardlopers en tussendoortjes

bites-boek-tussendoortjes-hardlopersKijk! Daar wordt het interessant voor mij en veel andere hardlopers. Als ik na het hardlopen op de bank plaats neem, krijg ik vaak trek. Op zich is dat niet zo bijzonder. Hardlopen is een uitstekende manier om calorieën te verbranden en dat zorgt voor de nodige trek na het hardlopen. Omdat ik niet altijd zin heb in kwark ben ik snel geneigd naar een voorverpakte mueslireep of koek te grijpen. Erg makkelijk en lekker, maar ze zitten boordevol suiker, zout en verzadigde vetten. Over wat geraffineerde suiker met je lichaam doet en hoe deze worden omgezet in vetten, beschrijft Niels van Loon in dit boek overigens op uitgebreide wijze. Ook bespreekt hij het alternatief  “natuurlijk zoet”.

Kijken en vergelijken: voedingswaarden in tussendoortjes en snacks

In tussendoortjes wil je over het algemeen al te veel suikers en verzadigd vet en daarmee calorieën vermijden. Vezels en eiwit zijn juist gunstig. In een uitgebreide tabel van maar liefst 7 pagina’s worden de voedingswaarden van diverse populaire tussendoortjes en (fris)dranken zichtbaar gemaakt. En daar zitten opvallende uitschieters bij.

Gezonde tussendoortjes voor elke situatie en locatie

Is de volgende situatie herkenbaar? Je komt van je werk en hebt zin om te gaan hardlopen. Eten doe je voor het hardlopen liever niet, want dat loop je met een volle maag. Tijdens het hardlopen merk je echter dat je maag begint te knorren en dat je energieniveau niet echt op peil is.

Wat te doen?

In “Bites” worden 75 recepten voor tussendoortjes gegeven die gezond zijn en ook nog eens makkelijk zijn te bereiden. Bovendien zijn ze verdeeld in de volgende categorieën :

  • voor en na het sporten
  • op het werk of onderweg
  • met iets lekkers op de bank
  • eindelijk tijd voor jezelf
  • als er wat te vieren is

Bij elk tussendoortje wordt duidelijk de bereidingswijze, de bereidingstijd, de benodigde ingrediënten en uiteraard de voedingswaarde aangegeven.  (zie voorbeeld)

Voor een uitgebreid overzicht van de tussendoortjes en snacks verwijs ik je graag naar het boek zelf, maar reken maar op: (gezonde) muffins, shakes, fruitsnoepjes, soep, cake, mini-pizzaatjes, frozen yoghurt en meer.  Voor mij geen gevulde koeken of ‘makkelijke’ repen meer. Ik ga voor de gezonde en veel lekkere tussendoortjes.

“Bites” aanschaffen doe je hier»

 

Lees ook:
Laat een reactie achter

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.