Stormachtige training at the Terrils of Waterschei

Wat te doen als je het hele weekend vrij bent (gebeurt zelden) en je geen trail of OCR in de planning hebt?

Ja…wat dan?

Dan maar proberen af te spreken met sportieve eensgezinde vrienden om er samen een sportief weekend van te maken.

Vandaag, zaterdag 25-7, heb ik met een aantal afgesproken bij de Terrils van Waterschei in Genk. Deze liggen bij het voetbalstadion KRC Genk.
Maar wat is een Terril nu eigenlijk. Ik heb het opgezocht en dit staat bij de beschrijving: Terril komt oorspronkelijk van het Picardische woord “terre-il” (zieke grond).

Het gaat om kunstmatige steenbergen nabij mijnen, waar de niet gebruikte steenkool of steenafval werd gedeponeerd. Het zal blijken dat de grond allesbehalve ‘ziek’ is: je treft er speciale en zeer zeldzame planten- en vogelsoorten aan. En je kan er heerlijk uitwaaien. Nou dat heb ik vandaag wel gemerkt…uitwaaien…dat heb ik zeker gedaan. Het was stormachtig weer en het bleef maar regenen van miezeren tot flinke regenbuien toe. De bui zag ik vrijdag al hangen….want de voorspellingen waren niet al te best voor zaterdag. Maar goed….wij zouden gaan voor maar hoogtemeters te trainen want dat is wat je bij de Terrils kunt doen.

Wij begonnen met een rustige warming-up door eerst een stukje door het bos te rennen wat om de Terrils heen ligt. Daarna hebben we de laagste Terrils opgelopen, die ongeveer 75 HM heeft. Vandaar uit kun je een 2 kilometer om 2 plassen lopen om zo weer bij de hoogste Terril uit te komen. Van het laagste punt tot top heeft deze Terril 110 HM. Ik kan je vertellen dat je bijna kruipend sommige stukken naar boven moet. Boven heb je een magnifiek uitzicht. Hoewel dat vandaag wat tegenviel door het weer. Ik moest flink mijn best doen om niet weggeblazen te worden. Het was ieder geval flink koud daar boven. Wij zijn weer snel naar onder gegaan. Het is een technisch stukje dalen en dus oppassen. Dit voel je ook behoorlijk in je bovenbenen. Zo heb ik de hoogste Terril 5 x bedwongen en de laagste 3x. In totaal is dit goed voor 5*110 +3*75 HM=775 HM. Daarbij heb ik 17 kilometers gerend.

Het gekke is dat op het moment van naar boven gaan vervloek je de Terril maar boven is het een geweldig gevoel. En dus beslis je weer een keer opnieuw te gaan.
Vandaag vond ik 9* wel genoeg. Het stormachtig weer maakte het extra pittig. Ik heb er in totaal 3 uur over gedaan met af en toe even bijkletsen. Mijn bewegingstijd was 2:15 uur. Misschien dat ik deze training maandelijks erin moet houden of per 6 weken om zo sterker te worden op de beklimmingen in de trails. Morgen volgt nog een heerlijk trainingsdagje.
Trailrunning rondom Budel-Weert van met een aantal loopmaatjes. Deze is uitgezet door een van hun, ongeveer een rondje van 20 km. Ik ben benieuwd en ik laat mij graag verrassen.

(foto: Wikipedia)

Lees ook:
Laat een reactie achter

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.