Hardlopen & Sportmassage

Wanneer naar de sportmasseur?

Of je nu beginnend loper bent of al ervaren, het overkomt je ongetwijfeld: ‘iets’ veroorzaakt pijn. Of je krijgt een blessure. Wat doe je dan? Een van je opties is om een sportmasseur te bezoeken. Maar hoe kies je die en wat gebeurt er vervolgens?

Hieronder vind je een aantal tips en aanwijzingen. Met dank aan Eva Barmentloo, gediplomeerd sportmasseur bij Sportmassage026 en fanatiek hardloopster. Ik stelde haar flink wat vragen om te ontdekken hoe sportmassage een hardloper kan helpen.

Wanneer bezoek je een sportmasseur?

Eva: “Hardlopen is na veldvoetbal de meest blessuregevoelige sport in Nederland. De meest voorkomende klachten van (recreatieve) hardlopers komen voor in het (onder)been. Blessures aan de kuiten, achillispezen, een lopersknie, shin splint, noem maar op. Deze blessures kunnen vaak behandeld worden.

Pijntjes moet je altijd serieus nemen, je lichaam geeft niet voor niets aan dat het ergens niet mee eens is. Dan is er wel verschil tussen: ‘dit is vervelend, maar het trekt weg en ik kan ermee doorlopen’ – pijn of de acute pijn als stekende pijn. Dan moet je gewoon stoppen. Ik ben ook niet heilig en heb best wel eens doorgelopen met een ‘pijntje’. Maar het moet niet te lang duren. Dan trek ik zeker aan de bel bij mijn collega’s en mag ook ik eens onder handen genomen worden.

Het is goed om op regelmatige basis een sportmassage te nemen. Een sportmasseur herkent blessures sneller en kan dan ook eerder ingrijpen. Je lichaam houdt afvalstoffen vast die je zonder een sportmassage niet altijd eruit krijgt. Dat hoeft geen probleem te zijn, maar als je er last van krijgt, is het vaak een pijnlijke kwestie. Train je regelmatig (3-5 keer in de week)? Dan kan het je helpen om eens in de 3 á 4 weken een sportmassage te nemen. Je spieren zullen sneller herstellen, je gaat makkelijker lopen en je lichaam ontspant beter.”

 Hoe kies je een goede sportmasseur?

Stel, je hebt wat kwaaltjes of pijn en besluit ermee naar een masseur te gaan. Hoe vind je dan een goede? Een aantal tips om je op weg te helpen:

  • Zoek een sportmasseur die geregistreerd staat in het ‘perimedisch kwaliteitsregister’ (PKR). Eva: “het kwaliteitsregister vraagt van gediplomeerd sportmasseur dat ze regelmatig bijscholingen volgen. Iedereen mag zich sportmasseur noemen, ook zonder de juiste papieren. Het register is een klein hulpmiddel en kan je wat meer vertrouwen geven in de kwaliteit die je zoekt.”
  • Je zoekt iemand die professioneel is, maar het is ook wel prettig als je een beetje ontspannen op die tafel ligt. Vaak krijg je al een redelijke indruk via een website, maar aanvullend telefonisch contact of een korte kennismaking helpt hierbij. Voelt het op dat moment niet goed, om welke reden dan ook? Dan kun je gewoon verder zoeken.

 Hoe gaat een masseur te werk?

Dit zal per praktijk verschillen, maar meestal wordt gestart met een intake. Tijdens de intake wordt vaak een anamneseformulier ingevuld (met o.a. jouw gegevens en jouw eventuele klachten/aandoeningen) en een functieonderzoek gedaan.

Eva:

“na de intake stellen we samen met de ‘cliënt’ een behandelplan vast. We bekijken dan: wat is je doel, hoe vaak loop je hard, wat doe je nog meer voor sport(en) en heb je al eens een blessure gehad? Vaak is het namelijk zo dat een oude blessure een nieuwe veroorzaakt.”

 Wat kun je doen om blessures te voorkomen?

Fijn dat er een oplossing is voor diverse klachten, maar hoe voorkom je ze?

  1. Door rompstabiliteitsoefeningen (core stability) en mobiliteitsoefeningen te doen
  2. Door op tijd rust te nemen: overtraining is vaak een oorzaak van blessures. Gouden tip van Eva: helemaal niets doen kan (zij noemt dit passieve rust), maar beter is actieve rust. Dus wel wat doen, maar niet teveel van je lichaam vragen.
  3. Door goed te letten op je voeding.
  4. Een inkopper, maar toch vaak overgeslagen: door goed te rekken en strekken, met name na je run.

Meer tips vind je op www.voorkomblessures.nl

Vragen aan Eva? Neem contact op via info@sportmassage026.nl

Lees ook:
1 reactie
  1. Emma zegt

    Beste Eline, bedankt voor de goede tips over sportmassage. Mijn moeder loopt veel hard en heeft de laatste tijd veel last van haar kuiten. Ik zal het artikel naar haar doorsturen, wie weet heeft ze wat aan de oefeningen (zoals het rekken en strekken) die je beschrijft. En anders moet ze misschien naar een gespecialiseerde sportmasseur, die heeft natuurlijk goede sportmassageapparatuur.

Laat een reactie achter

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.