Hardlopen in het juiste ritme

  • Eerste hulp bij hardlopen: Hoe kies ik de juiste hardloopsokken; wat is echt belangrijk? meer info


Om efficiënt te kunnen hardlopen is het aanleren van het juiste loopritme belangrijk.

Hardlopen in Cadans !

Je zult het zelf ongetwijfeld tijdens het hardlopen hebben gemerkt. Soms duurt het een paar minuten, maar zodra je in een ‘cadans’ komt loop je eenvoudigweg lekkerder. En heb je bovendien het gevoel dat je daarmee in staat bent om gedurende langere tijd door te lopen, zonder dat de verzuring en vermoeidheid toeslaat.

Meet je Cadans

Cadans wordt gemeten in het aantal passen per minuut. Vaak wordt er in een te lage pasfrequentie gelopen.
Een hoge pasfrequentie is om verschillende redenen goed. Tijdens het lopen gebruik je (uiteraard)  je spieren en bouw je kortdurend energie in je spieren en pezen op. Deze energie komt vrij zodra je voeten optilt. Om van de energie gebruik te maken moet je snel je voet weer optillen. Door een hoge pasfrequentie maak je automatisch kortere passen en landt je voet beter onder het zwaartepunt van je lichaam, waardoor je automatisch met gebogen knie op je middenvoet landt. Het gebruik van een metronoom is op het gebied van hardloopeconomie een geweldige manier om een bepaalde cadans vast te kunnen houden.

Afhankelijk van je lengte en gewicht varieert het aantal stappen. De cadans waarin mensen optimaal lopen bestaat uit 170 tot 180 passen per minuut.

Hardlopen op muziek om je cadans te meten

Een handige manier om het juiste ritme te pakken is het gebruik van muziek tijdens het hardlopen. Op de website Jog.fm kun je zelf de beats per minute (BPM) invoeren. Om je een idee te geven: als je wilt proberen in een ritme van 170 passen per minuut te lopen zijn deze nummers aan te raden. Overigens kun je aan de linkerzijde zelf het aantal BPM opgeven.

Succes !

Lees ook:

Laat een reactie achter

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.