Blaren: hoe ontstaan ze en hoe behandel je ze?

Veel lopers krijgen last van blaren, zeker hardlopers die steeds meer of al vaak vele kilometers gaan maken. Ik ben geen uitzondering. Maar hoe ontstaan en wat kun je doen om de kans op blaren te verkleinen?

Hoe ontstaan blaren?

Blaren ontstaan door wrijving, voornamelijk van je huid met schoenen of sokken. Hermie Slaghekke van StepOne (hardloopspeciaalzaak uit Borne) zegt dat druk door wrijving de enige oorzaak van blaren is. Sommige factoren vergroten de kans op blaren, bijvoorbeeld door op een hoger tempo te lopen of door schoenen met een slechte pasvorm. Ook de manier waarop je loopt, is van invloed. Naarmate je langer loopt, worden je voeten warmer waardoor de kans op een blaar wordt vergroot. Vochtigheid vergroot de kans op het ontstaan van blaren.

StepOne krijgt regelmatig te maken met lopers die last hebben van blaren. Zij krijgen gemiddeld twee keer per week klanten die er last van hebben. Niet elke loper krijgt blaren, omdat de voet anders in de schoenen ‘beweegt’. Zij zegt hierover: “Lopers met sterke overpronatie maken meer kans op blaren, omdat hierbij de voet meer beweging maakt”. Medewerkers in de winkel kijken naar je voettype en voetvorm om te bepalen welke schoenen het beste passen om daarmee ook de kans op blaren te verkleinen.

Het is uitermate vervelend als je blaren krijgt, maar wat kun je doen om ze te voorkomen? Hieronder volgen enkele tips:

  1. Koop schoenen met een goede pasvorm, bijvoorbeeld bij een hardloopspeciaalzaak. Om de juiste schoenen te kopen kijken ze bij StepOne naar bijvoorbeeld de pasvorm, afwikkeling van de voet en de (in)stabiliteit tijdens het lopen.
  2. Zorg voor functionele sokken. Functionele sokken drijven vocht beter af waardoor je de blaren minder kans geeft om te ontstaan. Vaak zijn de sokken ook naadloos. Hermie adviseert geen katoenen sokken aan te trekken!
  3. Koop sokken in de juiste maat. Sokken of kousen die iets te groot zijn veroorzaken naden en dat kan weer voor wrijving zorgen.
  4. Een tip die ik kreeg van een van de lopers tijdens mijn Chirunning cursus was het aantrekken van reeds gedragen sokken. Stel je voor dat je op zondag wilt lopen, zou je ze zaterdag al een aantal uren moeten dragen. Ik weet niet of dit werkt, maar het valt te proberen als je met de overige tips ‘nog niet uit de voeten’ kunt!

Mijn eigen ervaringen

Ik heb nauwelijks last van blaren als ik een kortere afstand loop, maar ik merkte dat naarmate mijn afstand toenam ook meer blaren kreeg. Ik kan eigenlijk zeggen dat ik rond 12 km er last van begin te krijgen. Mijn eerste 15 km ging ook gepaard met vijftal lelijke blaren. Het herstelt vrij snel en de volgende dag kan ik er gewoon op wandelen. Daarna had ik er weken geen last van mijn tot mijn eerste training bij de atletiekvereniging. We liepen 14 km en ja hoor, ik kreeg de laatste twee kilometer last van blaren. Ik krijg de blaren ook maar aan één voet en bij de andere voet een blauwe teennagel. Ik ging voor mezelf het lijstje af: sokken zijn goed, want ik draag functionele sokken. Ook de maat klopt. Ik probeerde nog eens wat andere merken. Ik kocht er laatst speciaal een nieuw paar Herzog sokken voor om te zien of het toch niet aan de sokken lag. Omdat ik ondanks de goede sokken toch nog blaren krijg, ga ik binnenkort langs om mijn schoenen te laten controleren. Ik ben het laatste jaar meer gaan lopen en ik verwacht dat ik toch ook anders ben gaan lopen. Daarnaast heb ik veel correctie in mijn schoenen, in de vorm van versteviging in de zool en een maat gemaakte zolen. Wie weet is daar nog weer een aanpassing in nodig.

Je veters op de juiste manier strikken, kan blaren voorkomen. Hier lees je er meer over»

Meepraten over alles wat met hardlopen te maken heeft? Kom eens langs op Facebook of Instagram!

Lees ook:
Laat een reactie achter

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.