Voorbereiden op Egmond, de elementen en stuiterende borsten

“Vanwege het uitdagende parcours en de strijd tegen de elementen misschien wel de zwaarste halve marathon van Nederland”, lees ik op de website van de Halve van Egmond, gepland voor 13 januari. Logisch dus, dat ik voor deze halve marathon heb gekozen als de tweede die ik zal lopen. Eentje in de pocket, dus maar even een schepje er bovenop.

Beetje gezonde spanning heb ik al wel. Moet nu blijven trainen en ben een beetje een watje als het op regen aankomt, druk met werk .. bla .. bla, hoop onnozele excuses waardoor ik iets te weinig aan het lopen ben. Maar ik heb wel ontzettend veel zin om deze halve te gaan doen, lijkt me een prachtige route en een enorme voldoening om de finish te halen. De onzekerheid is eigenlijk ook makkelijk weg te halen, door gewoon lekker te blijven lopen.

Onzekerheid steekt echter ook op andere fronten de kop op. Strijd tegen de elementen. Ja, het kan koud zijn, nat zijn, winderig zijn. Hoe bereid je jezelf daar goed op voor en, misschien omdat ik een vrouw ben, wat trek je aan? Mijn hardloopoutfit bestaat over het algemeen uit merkloos en goedkoop. Daar kom je de zomer prima mee door. Nu het wat kouder wordt speelt de gedachte op dat ik misschien wat beter spul moet hebben. Maar wat? Laagjes lijken me een goed plan. Hemd, shirt en daarover nog een winddicht runnersjack. Die laatste heb ik nu helemaal nieuw! Superhandig bij regen, megawind, vrieskou, sneeuwval en hagelbuien, de elementen dus! En aangezien ik me meestal druk om niks maak en het dan ook waarschijnlijk is dat het bij de halve van Egmond gewoon een graad of 6 is, met een mooi zonnetje en praktisch geen wind, kan elk laagje ook gewoon weer uit.

Goed materiaal uitkiezen vind ik sowieso wel een dingetje. Je begrijpt dat ik wel goede hardloopschoenen wil hebben. Ook dat is nog niet zo maar te vinden. Nu heb ik schoenmaat 35/36. Als ik al een maatje 36 hardloopschoen ergens vind, dan is dat meestal een leuk schoentje, net zo smal en schattig als dat die lang is. Nou, dat zijn mijn voeten dus niet. Mijn voeten zijn kort, maar breed en met een hoge wreef. Probeer dat maar eens in een schoen te proppen. Heel blij ben ik dan ook dat ik een fijn paar schoenen heb gevonden! Vervolgens lees ik in de Runner’s World van deze maand: “Voor elke looptraining in een week zou je eigenlijk aparte loopschoenen moeten hebben…. Dit om eenzijdige overbelasting te voorkomen.” Oh man, ik ben al blij dat ik überhaupt één paar fijne schoenen heb!

Iets anders waar ik het afgelopen jaar tegenaan liep; een sportbeha. Op enig moment ben ik een paar kilo afgevallen (echter nog niet genoeg kilo’s, dus heel cliché is één van mijn goede voornemens voor 2019 om die ook ergens kwijt te raken).  Toen ik daarna een keer lekker aan het lopen was bleken die kilo’s vooral van mijn borsten afgevallen te zijn, want mijn hemasportbehaatje zat opeens te ruim, zo concludeerde ik uit het irritante gehups. Dat is niet erg prettig als je een paar kilometer van huis merkt dat dat gestuiter best pijnlijk wordt en je visioenen krijgt van uitrekkend vel waardoor de boel gaat hangen. Ik probeerde de boel te stabiliseren door mijn borsten maar gewoon met mijn handen vast te houden, maar dat loopt nou weer niet echt handig…Oke, goed materiaal is soms best een must.

Maar ik dwaal af. De halve van Egmond. Ik ga zo een lekker stukje lopen, want daarvan weet ik dat het goed is. Verder merk je waarschijnlijk dat ik een nog wat zoekende loper ben.

Dus heb je ervaring met de halve van Egmond en wil je vast delen wat me te wachten staat of heb je tips of tricks om de elementen te trotseren bij de zwaarste halve van Nederland, ik hoor het graag!

Lees ook:
Laat een reactie achter

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.