Triggerpoints en dry needling

Ik weet niet in hoeverre andere hardlopers er last van hebben, maar mijn benen zitten regelmatig vol triggerpoints.

Triggerpoints worden ook wel spierknopen genoemd. Het zijn verhardingen in de spieren die niet meer kunnen ontspannen. Deze verhardingen ontstaan in de afzonderlijke spiervezels. Tezamen vormen de spiervezels een spier. De verhardingen zorgen voor een slechte doorbloeding, waardoor afvalstoffen zich ophopen en gaan samenkleven. De gevolgen van triggerpoints variëren van beperkingen in bewegingen, stijfheid, pijn of krachtverlies. Ook hebben triggerpoints een groot uitstralingsgebied. Zo kan bijvoorbeeld een triggerpoints in de bil klachten veroorzaken tot in de enkel. Triggerpoints kunnen worden veroorzaakt door: (a) overbelasting, (b) een slechte houding, (c) door stress, (d) door een val of ongeluk, (e) te weinig beweging of (f) slechte voeding.

Behandelingen Triggerpoints

Het is mogelijk om deze spierknopen eruit te masseren. Vaak is dit erg gevoelig! Door middel van massage stimuleer je de bloedsomloop en kan het lichaam afvalstoffen weer afvoeren. Vaak wordt het advies gegeven om de triggerpoint in één richting te masseren. Een andere mogelijkheid is dry needling. Bij dry needling prikken ze met een heel dun naaldje in je triggerpoint. Als de naald de juiste plek raakt, spant ze spier zich even kort aan. Dit wordt ook wel twitchen genoemd. De nabehandeling bestond uit een massage.

Mijn ervaringen

Ik masseer mijn benen regelmatig, maar de laatste weken merk ik dat de triggerpoints er moeilijk uit gingen. Ik hield wat meer rust en merkte dat dit goed was voor mijn kuiten. Ik stond in dubio, want ik wilde eigenlijk niet meer rust houden. Ik wilde trainen, vooruitgang boeken en nieuwe doelen stellen. Om deze reden heb ik een afspraak gemaakt bij de fysiotherapeut voor dry needling. Ik hoorde van mijn tweelingzus dat het een gunstig effect op haar triggerpoints had. Ik ging blanco naar de afspraak toe (ik had van te voren niet opgezocht wat het inhield). Toen ik bij de fysio zat, moest ik toch even slikken. Het klonk een beetje eng maar goed… ik zat er toch! Ik besprak met de fysio dat ik last van beide kuiten en het plan was om beide kuiten te behandelen. We startten met de minst erge kuit. De behandeling viel me erg tegen. Het voelde erg naar, zo naar was dat ik nu nog rillingen van krijg. Om deze reden werd alleen mijn linkerkuit gedaan. Ik kreeg ook het advies om veel water te drinken om alle afvalstoffen af te kunnen voeren. Na de behandeling voelde mijn kuit ook erg stijf en normaal lopen werd een uitdaging. Gedurende de dag voelde ik me zieker worden. Ik was misselijk, ik had hoofdpijn en het nare gevoel in mijn kuit bleef. Op een gegeven moment stonden de tranen in mijn ogen. Ik had behoorlijk spijt van mijn beslissing! Na een kleine zoektocht op internet bleek de misselijkheid en het zieke gevoel vrij normale reacties te zijn. Ik vertrok eerder van mijn werk om thuis warm te douchen en compressiekousen aan te trekken om de stijfheid te verminderen. Ik rekte mijn kuit met regelmaat (wel voorzichtig!). Ook besloot ik thuis in beweging te blijven door te gaan schoonmaken. Na een paar uurtjes had ik het geval dat de misselijkheid én de stijfheid wegtrokken. Tegen de avond voelde ik me een stuk beter. De fysio waarschuwde me in de ochtend nog voor een toenemende stijfheid, maar ik had nergens last van. Ik had die nacht met mijn compressiekousen aan geslapen en had me dik ingepakt om mijn spieren warm te houden. De dag na mijn behandeling was ik weer in staat om een kleine stukje te gaan lopen. Verder deed ik rustig aan en besloot thuis wat oefeningen te doen. Mijn kuit voelde ontspannen aan en mijn hamstring was ook minder gevoelig. Nog een dag later had ik een ontspannen kuit en dat voelde erg fijn. Na een funrun van 6,5 km op de campus (met veel trappen in het parcours) voelde mijn kuit nog ontspannen (zonder triggerpoints!). Ik twijfelde eerst of ik mijn andere kuit nog ging doen, maar ik ben er nu wel over uit: dat gaat gebeuren. Ik ga dan wel rekening houden met het zieke gevoel en probeer de afspraak zo te plannen dat mijn trainingen er niet onder gaan leiden.

Bron:

http://www.triggerpointtherapie.com/over-triggerpoints/wat-zijn-triggerpoints.html

Volg je ons al op Facebook?

Meepraten over alles wat met hardlopen te maken heeft? Kom eens langs op Facebook of Instagram!

Lees ook:
Laat een reactie achter

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.