Geen voornemens voor 2019 maar duidelijke plannen


Tips: 
  • download: e-book "hardlopen in 5 stappen"
  • download: hardloop-en fitnessschema's
  • koop: hardloopkleding en accessoires
  • volg ons op instagram & facebook

Vandaag zag ik mijn kans schoon om een langere duurloop te doen. Een eerste rustige duurloop dit jaar en het plan is om er nog veel meer te doen, afgewisseld met kort werk om het looptempo te verhogen.
Ik heb voor 2019 geen zogenaamde goede voornemens, maar wél ambitieuze plannen.
Ik wil dit jaar een aantal trails waarvoor ik me vorig jaar al had ingeschreven, nu wél lopen. Een uitgelezen kans om langer de deur uit te gaan zoals vanmorgen tref ik niet heel vaak.

Even voorstellen

Ik ben 37 jaar, getrouwd met een fanatieke mountainbiker die de nodige kilometers maakt, moeder van 3 kinderen (8,4 en 2), heb een drukke baan en soms wat te ambitieuze hardloopplannen. Ik loop sinds mijn 14e, maar doe pas sinds 2017 mee met de langere duurlopen. Toen ik in 2017 voor de zoveelste keer zei dat ik “wel eens” een keer een halve marathon zou willen lopen zei mijn man: “schrijf je dan een keer in”. Zo gezegd zo gedaan en liep een jaar na de geboorte van onze jongste dochter mijn eerste halve marathon. Het ging niet geheel vlekkeloos, maar voor een debuut was ik best tevreden (2:08). Bovendien smaakte het naar meer. Inmiddels richt ik mij vooral op trailrunning, maar een wegwedstrijd of crossloop zit ook in mijn programma.

Trailwedstrijden

Ik heb mij tot nu toe ingeschreven voor de Sallandtrail (25km) in maart en de Twentse Smokkeltrail (26 km) in mei. Eerst dat maar eens volbrengen en dan zien we daarna wel verder. De duurloop van vanmorgen, 15 km in netto 1:37 uur was een aardige nulmeting. Ik heb me niet gepusht qua tempo en was vooral geïnteresseerd in hoe mijn knieën en kuiten het zouden houden, ik ben 3 keer even gestopt om mijn kuitspieren te rekken. Mijn kuiten zijn mijn zwakke plek sinds deelname aan 60 km wandelen van Bloemendaal aan Zee naar Hoek van Holland in oktober 2017. Niet erg slim om dat zonder degelijke training te doen.

Krachttraining

Tja, ik denk altijd wel dat ik nog heel jong ben, maar mijn fysiotherapeute van 23 maakte me wel duidelijk dat ik meer krachttraining moet doen om het lopen te ondersteunen aangezien ik nu “op een leeftijd ben” dat..nou ja, dat dus. Ik ben geen type voor de sportschool, ik sport liever buiten. Om haar advies toch op te volgen probeer ik dagelijks mijn oefeningen te doen, core stability, excentrisch rekken en krachtoefeningen. Het plan is dan ook om gestructureerd krachtoefeningen te blijven doen en 3 keer per week te gaan hardlopen. In de praktijk is dit korte afstanden op werkdagen na kinderbedtijd en duurlopen in het weekend.

Strongmanrun

Tijdens het hardlopen vanmorgen realiseerde ik me, dat het schrijven van deze bijdrage mij “verplicht” om mijn eigen verwachting waar te maken. Ik wil natuurlijk niet over een maand of twee moeten toegeven in een bijdrage dat het me niet lukt om mijn eigen plan te volbrengen. Dat komt mijn eer te na en ik richt me dan ook op een mooi debuut op een 25 km trail in maart, de Sallandtrail. Ik zou willen zeggen dat ik een recreatieve loper ben, maar eerlijk is eerlijk, zoals overduidelijk op de foto van de Bocotrail te zien is wil ik stiekem toch altijd wel een betere tijd lopen. Ik ga ervoor!

 

Op naar een uitdagend sportief 2019! Ik wens al mijn mede-hardlopers veel plezierige kilometers zonder blessures toe.

Laat een reactie achter

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.