Cooling down; het vergeten onderdeel!
De Cooling-down is een vaak vergeten onderdeel van de hardlooptraining. De warming-up doen de meeste hardlopers wel in meer of mindere mate, maar een gedegen cooling down bestaat voor het grootste deel van de hardlopers uit een paar meter wandelen na het hardlopen.
Waarom een cooling-down?
Voor het herstel van je lichaam en het voorkomen van blessures is de cooling-down net zo belangrijk als de warming-up. Met de cooling-down laat je lichaam na het hardlopen afkoelen; letterlijk een ‘cooling down’ dus. Met een cooling-down worden afvalstoffen, zoals melkzuur, uit de spieren afgevoerd. Daardoor herstel je sneller en kun je de volgende training fit beginnen. Tijdens een training gaat je hartslag flink omhoog en stroomt je bloed naar je spieren. Door wat cooling-down oefeningen te doen verspreidt je bloed zich weer over je lichaam en kan je hartslag rustig dalen tot normaal niveau. Doe je dit niet, dan kun je na je training duizeligheid ervaren of zelfs flauwvallen, doordat er delen van je lichaam zijn die bloed tekortkomen.
Een ander voordeel van een cooling-down is dat deze ook voor mentale ontspanning zorgt. Door bewust na de inspanning en daarmee samenhangende hoge hartslag even rust te nemen ontspan je en kun je de zojuist verrichte training of wedstrijd evalueren.
Zo doe je een cooling-down
Een goede cooling-down vraagt om 5 a 10 minuten van je tijd en kan op verschillende manieren worden gedaan.
- Rustig uitlopen: wandel ongeveer 5 minuten rustig uit en strek daarna de onder- en bovenbeenspieren.
- Uitlopen en statische oefeningen: Na je training wandel je eerst 3 minuten, daarna verricht je aantal grondoefeningen. In de onderstaande video komen ze aan bod.