Een andere tactiek

Na mijn 50 kilometer lange hardloopactie voor het goede doel was het even omschakelen naar een snelle korte afstand een maand later. De Dijkloop in Koedijk (5,7 km) stond voor de deur, een hardloopwedstrijd waar ik goede herinneringen aan heb overgehouden.

Vorig jaar vielen een heleboel dingen namelijk op z’n plek waardoor ik een derde plaats behaalde. Ik had toen bewust mijn eigen tempo aangehouden, waardoor ik in de laatste honderd meter kon versnellen en nog een hardloper kon inhalen.

Dit jaar was ik minder zeker van mijn eigen tempo. Daarom koos ik er voor om een andere tactiek toe te passen. Ik zou een snelle hardloper zo lang mogelijk proberen te volgen. De vraag is dan welke hardloper te volgen en wat voor tijd en klassering levert dat dan op. Doordat ik mij niet specifiek had kunnen voorbereiden waren mijn verwachtingen niet hoog.

Na de start zag ik al snel dat er een vijftal hardlopers ontzettend hard vandoor gingen. Het was wijzer om die niet te volgen. Na een kilometer liep ik achter de winnaar van vorig jaar. Zijn tempo kon ik net aan volhouden. Ik besloot hem te blijven volgen. Dit heb ik een aantal kilometer kunnen doen.

Tussen kilometer 3 en kilometer 4 had ik een kort gesprek met hem. Het kwam er op neer dat we samen klaagden over de warmte. Het was benauwd. Hij keek op z’n horloge en gaf aan dat de voorste hardlopers ongeveer 3:30 per minuut per kilometer liepen en hij rond de 4 minuten. Bij kilometer 4 kon ik niet meer volgen.

Mijn tempo bleek even verderop lager dan ik dacht, want ik werd ingehaald door de eerste vrouw en een tiener. Hier kwam mijn ego om de hoek kijken. De eerste vrouw, dat kwam weleens vaker voor. Maar een tiener? Ik kon de jongen volgen. Gezamenlijk liepen we de laatste straat in, een weg vol klinkers en twee bruggetjes. Nog zo’n 700 meter.

Ik besloot niet te wachten tot de laatste meters en probeerde te versnellen. Dat lukte wonderwel en ik nam afstand van de jongen. De vrouw voor mij kon ik niet meer inhalen, maar daar had ik vrede mee. Ik had het maximale uit mijn race gehaald. Vorig jaar kwam ik hier kapot over de finish, nu met een kleine glimlach. Met 23:15 was ik maar 3 seconden langzamer dan vorig jaar.

Foto’s:  Peter Kommas (finish) en Luuz van der Stouwe (start)
Lees ook:

Laat een reactie achter

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.